Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Недоступна мрія? Що відбувається на ринку нерухомості в Україні

У столиці та інших великих містах продовжують працювати будмайданчики

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості змінює ціни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У лютому 2023 року середня вартість квадратного метра у новобудовах Києва становила 61,2 тис. грн. Це на 36,1% більше, ніж було до початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Про це йдеться у результатах дослідження компанії M4U, пише ЕП.

"Показник зростання цін корелює зі зростанням собівартості будівництва та з девальвацією гривні. Найактивніше ціни зростали влітку: з червня по вересень середня вартість квадратного метра збільшилася на 26,7%", — заявив засновник M4U Володимир Даниленко.

У лютому 2023 року ціна на нові квартири у столиці знизилася на 1,2% проти січня. Також наразі більш як на 70% будівельних майданчиків Києва, Львова та Одеси продовжуються роботи.

Як змінилися ціни

У Київській області на початок лютого 2023 року відновили роботу 204 будмайданчики з 263, які працювали рік тому (77,5%). Квадратний метр на околицях столиці в середньому подорожчав на 34,1%, до 31,8 тис. грн.

Найбільше об'єктів, які активно будуються та продаються в:

  • Ірпені (41 ЖК);

  • Софіївській Борщагівці (17 ЖК);

  • Броварах (13 ЖК);

  • Гостомелі (13 ЖК);

  • Бучі (12 ЖК).

Будують та продають нерухомість й у Львові та Львівській області. Однак кількість новобудов сьогодні така сама, як була до російського вторгнення — 218. Середня вартість квадратного метра за рік зросла на 82,7% до 45,7 тис. грн.

В Одесі та області квадратний метр у новобудовах за рік війни подорожчав у середньому на 48,4%. А от з грудня у місті спостерігається зниження цін у середньому на 2,3% за 2 місяці.

Також перед війною в Одесі було 180 активних будмайданчиків, а от зараз лише 131 (72,8%). Втім, з листопада їхня кількість поступово зростає.

Хто має сплатити податок на нерухомість та скільки

Раніше ми вже писали про те, що у 2023 році податок на нерухомість мають сплатити українці, які володіють:

  • квартирою, загальна площа якої складає понад 60 кв. м;
  • житловим будинком — понад 120 кв. м;
  • різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто, квартирою та будинком — понад 180 кв. м.

Та варто звернути увагу, що з'явилося ще одне правило. Отже, якщо площа квартири більша за 300 кв. м, а площа будинку більше ніж 600 кв. м, то розмір податку буде збільшено на 25 000 гривень.

"Сума такого податку за один квадратний метр не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. Тобто, зараз цей відсоток становить 97,5 гривні", – кажуть фахівці.

Розрахунок суми проводитиметься за певною формулою. Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, як правильно орендувати квартиру. Також ми писали, як змінилися ціни на квартири на вторинному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.