Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як орендувати квартиру, аби потім вас не виселили

Звертайте увагу одразу на кілька факторів, аби згодом не опинитися ні з чим

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто ретельно обирати квартиру для оренди

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У мирний час існувало чимало правил, за якими варто було орендувати житло, аби не натрапити на шахраїв. А під час війни квартиру обирати треба ще ретельніше, щоб убезпечити себе від недобросовісних власників.

Правило №1

Воно було актуальне також і у мирний час, але зараз набуває нового сенсу – орендувати через рієлтора. Спеціаліст повинен мати посвідку на ведення рієлторської діяльності (ліцензію). Цей документ має бути чинним і не повинен закінчуватися сьогодні чи завтра, щоб ця людина могла законно здійснювати свою діяльність.

Правило №2

Договір. Це те, що теж має обовʼязково бути навіть, якщо ви орендуєте квартиру у знайомих вам людей.

У цьому договорі обовʼязково треба прописати чинні документи, що посвідчують особу, а також те, чи є забезпечувальний платіж або власники квартири, навпаки, відмовляються його брати на час війни в Україні.

Також має бути інформація про те, в якому стані квартира, які там є меблі, який стан комунікацій. Там має бути вказано все про квартиру. Памʼятайте, чим детальніше ви пропишете цю інформацію, тим краще і для власників, адже вони себе убезпечують, і для вас, адже вразі чого ви зможете довести, що такий стан житла вже був.

Правило №3

Перевірка документів. Ви маєте упевнитися, що це квартира тієї людини, яка вам її здає. Також перевірте, чи сам власник не порушував права третіх сторін (чоловік, дружина, малолітні діти, недієздатна особа).

Важливо, аби третя сторона була теж згодна на здачу житла в оренду. Адже, якщо це не так, то тоді вас можуть виселити та звинуватити у шахрайстві.

Правило №4

Не вірте дешевим оголошенням. Якщо ви бачите оголошення, де надто низька ціна, навіть нижче ринкової, дивні фото житла, незрозуміла адреса, то варто замислитися.

Так само звертайте увагу на те, якщо вас просять перевести завдаток. Адже, як правило, у такому випадку з вами спілкуються шахраї.

Завжди приїжджайте поглянути на житло перед тим, як його орендувати. А ще краще, беріть з собою рієлтора. Так, йому доведеться заплатити, але ви себе точно можете убезпечити.

Так само не звертайте увагу на ті квартири, де ціна набагато вища навіть середньоринкової. А тим паче якщо вона завищена необʼєктивно. Зараз це дійсно можливо, а особливо у тих регіонах, де багато переселенців. Тому не варто підживлювати грошима таких власників, які просто грають на людському горі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як швидко окупиться інвестиція у квартиру. Також ми розповідали, як українці навчилися заробляти на енергокризі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.