Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податок на нерухомість заплатять не всі? Кого не торкнеться

Деяким українцям у 2023 році потрібно сплатити податок на нерухомість за новими правилами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кого можуть звільнити від сплати податку на нерухомість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році українцям потрібно сплачувати податок на нерухомість за новими правилами. Як це зробити, та чи є ті, кого можуть звільнити від сплати такого податку?

Про це повідомляють фахівці юридичної компанії MORIS у коментарі сайту Мінфін.

Кого звільнять від сплати податку на нерухомість

Згідно із новими правилами, від сплати податку можуть бути звільнені власники житла, яке розташоване на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Але для цього уряд має затвердити Порядок визнання нерухомості непридатною для проживання через бойові дії.

"Тому питання щодо звільнення від сплати податку на нерухомість досі залишається неврегульованим", – зазначили юристи.

Хто має сплатити податок на нерухомість та скільки

У 2023 році податок на нерухомість мають сплатити українці, які володіють:

  • квартирою, загальна площа якої складає понад 60 кв. м;
  • житловим будинком — понад 120 кв. м;
  • різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто, квартирою та будинком — понад 180 кв. м.

Однак з'явилося ще одне правило – якщо площа квартири більша за 300 кв. м, а площа будинку більше ніж 600 кв. м, то розмір податку буде збільшено на 25 000 гривень.

"Сума такого податку за один квадратний метр не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. Тобто, зараз цей відсоток становить 97,5 гривні", – кажуть фахівці.

Розрахунок суми проводитиметься за такою формулою:

  • загальна площа – пільгова площа (на яку не нараховується податок) х ставка податку = сума податку.

Після отримання податкового повідомлення-рішення приватним власникам потрібно сплатити податок протягом 60 днів, юридичним особам – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця.

Якщо податкове повідомлення-рішення не надійшло у встановлений термін, то платники податків звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату.

Яка відповідальність передбачена у разі несплати податку

У разі несвоєчасної сплати податку передбачається нарахування штрафу. Якщо українці затримають сплату до 30 календарних днів, то їм нарахують штраф у розмірі 5% від суми боргу, якщо понад 30 календарних днів – 10%.

Що робити, якщо у податковому повідомленні помилка

У такому випадку потрібно звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

"До такої заяви потрібно обов’язково додати оригінали документів, які підтверджують дані, на які посилається платник податків. Наприклад, документи на право власності", – кажуть юристи.

Якщо заява буде розглянута, а податкова погодиться з наданими аргументами, то попереднє повідомлення-рішення буде анульовано.

Раніше ми розповідали, коли ФОПам скасують податкові пільги та повернуть штрафи. Також ми писали, хто має право не платити податок на землю. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.