Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виживання у мурашнику – що не так з сучасним житлом в Україні

Від таких будинків на ринку нерухомості намагаються позбуватися останні 5-7 років

Фото: unsplash,  pexels. Колаж: Pro Гроші

Ваш комфорт залежить від балансу забудови

Фото: unsplash, pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість експертів радять українцям купувати квартири у новобудовах, адже там нові та сучасні комунікації й не тільки. Однак і тут є мінуси, про які знають не всі. Адже на українському ринку нерухомості й досі існують мурашники.

Про те, що не так з сучасним житлом, розповіла сайту Pro Гроші експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Все залежить від балансу, архітектури, щільності та перепадів висот.

Ми неодноразово на ринку нерухомості боролися з мурашниками. Це ті будинки, де забудовник хоче вижати максимум з території. У такому випадку немає жодної інфраструктури для мешканців. Це небезпечно тим, що ви будете некомфортно жити не лише у квартирі, але і на самій території. Також такі будинки дають шалене навантаження на інфраструктуру міста, – говорить експертка.

Друге питання – щільність забудови, адже вона впливає на відчуття безпеки та комфорту. Коли ви тіснитеся на одному дитячому майданчику з усіх трьох чи навіть більше будинків, то це може створити соціальну напругу. Говорячи простіше, мешканці постійно будуть сваритися між собою.

Двір має бути поділений на зони. Наприклад, тут зона для мамочок з візочками, тут — для старших дітей, тут — для спортсменів. У такому випадку соціальна напруга мінімізується, – додає Вікторія Берещак.

Життя напоказ

Найгірше, на що скаржаться більшість люди у мурашниках – відчуття, що ти дивишся на сусідів. Це реалії великих міст, а особливо Києва. Від цього на ринку нерухомості намагаються позбуватися останні 5-7 років. Неправильно та непропорційно забудована територія гарантує, що ви будете дивитися сусідам у вікна.

Наразі в Україні близько 70% таких мурашників, однак раніше їх було ще більше. Тому зараз можна помітити, що ринок очищається. Будувати такі будинки почали ще в середині 2000-них і, на жаль, є забудовники, які продовжують їх створювати й дотепер.

Ціни на квартири зросли на 80%

Раніше ми вже писали, що найбільше здорожчання квартир у новобудовах відбулося в Ужгороді та у Львові. Саме в цих регіонах побільшало людей після 24 лютого. Ціна за квадратний метр тут, за підсумками року, зросла на 83% та 80% відповідно. Середня ціна за квадратний метр в Ужгороді наразі становить 43,6 тисячі гривень, а у Львові — 44,5 тисячі гривень.

Найменший приріст вартості житла показали Черкаси, де ціни піднялись лише на 22%. Про те, де ще подорожчало житло за останній рік, ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, як правильно орендувати квартиру. Також ми писали, як змінилися ціни на квартири на вторинному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.