Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на квартири на вторинному ринку змінилися – де дешевше купувати житло

На ринку нерухомості склалася кардинально відмінна ситуація від тієї, яка була до початку повномасштабної війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вторинний ринок нерухомості зазнав змін

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Війна внесла корективи в ринок нерухомості України. Це позначилося і на цінах — якщо у перші місяці вторгнення РФ вартість квартир різко впала, то зараз ситуація змінилася.

Про це повідомляє The Page.

Так, за статистикою Flatfy, майже в усіх регіонах України після 24 лютого кількість пропозицій на вторинному ринку нерухомості суттєво зменшилася. Найбільше падіння сталося в таких областях:

  • Херсонська, Харківська, Миколаївська (втратили від 88 до 91% пропозицій);
  • Кіровоградська (87%);
  • Київ і Київська область (77%);
  • Дніпропетровська область (46%).

При цьому, очікувано, що найбільший приріст пропозицій вторинного житла під час війни зафіксований у західних областях. Зокрема, у Закарпатській (+8%) та у Волинській (+1%). Найпомітніше кількість пропозицій на ринку зросла у Чернівецькій області – до 39%. Якщо до війни цей регіон не був популярним, то зараз місцеві жителі все частіше виставляють квартири на продаж.

Як змінилися ціни на житло

За статистикою Flatfy, середня ціна 1-кімнатних квартир у Києві в оголошеннях знизилася до 55 тисяч доларів. Проте середня ціна такого житла в реальних угодах – 42 тисяч доларів, що відповідає середній вартості липня 2021 року. Найбільші знижки покупці могли отримати в червні — липні 2022 року. До масованого обстрілу енергетичної інфраструктури 10 жовтня знижки при купівлі нерухомості могли становити від 10 до 20% від вартості житла.

Найбільші знижки при покупці 2-кімнатних квартир в Києві можна було отримати у квітні 2022 року. Тоді вартість такого житла становила майже 50 тисяч доларів. Приблизно стільки ж сьогодні коштує 1-кімнатна квартира.

У Львові найбільші знижки можна було отримати в червні, коли 1-кімнатні квартири продавали по 29 тисяч доларів. Однак протягом літа в місті спостерігалося зростання цін у реальних угодах.

Восени 2-кімнатні квартири у Львові коштували відчутно дорожче, ніж у Києві. Середня ціна в реальних угодах становила 90 тисяч доларів.

Раніше ми пояснювали, чому продавці квартир на вторинному ринку можуть перейти на розрахунки в гривнях. Також ми розповідали, що українці активно купують житло за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.