Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ці квартири буде шалений попит у 2023 році: до чого прикута увага українців

У пріоритеті буде те житло, яке знаходиться якомога далі від важливих критичних обʼєктів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вподобання українців зміняться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Війна вносить свої корективи, які впливають на вподобання людей стосовно житла та на сам ринок нерухомості в цілому. Тренди змінюються, а тому і попит у наступному році буде на те помешкання, яке ще нещодавно зовсім не користувалося популярністю.

Сайт Pro Гроші розповідає, на які квартири буде шалений попит у 2023 році і яке житло краще купувати.

Звичайно, що наступного року вподобання українців зміняться. Більшість людей буде звертати увагу перш за все на безпеку, тому попитом буде користуватися нерухомість, яка має підземні паркінги, які можна за потреби використовувати як укриття, та бомбосховища. Також у пріоритеті буде те житло, яке знаходиться якомога далі від важливих критичних обʼєктів.

Увага українців буде прикута й до інклюзивного житла та інфраструктури. Наприклад, це та нерухомість, де є зручна прибудинкова територія, комфортний доступ до квартири, а також:

  • компактні квартали, де, крім житла, ще є вся необхідна інфраструктура (аптеки, кав'ярні, офіси, продуктові магазини та супермаркети, дитячі майданчики, школи тощо);
  • комфортна зона відпочинку чи прогулянкові алеї поруч;
  • безпечні внутрішні двори без автомобілів.

Яке житло варто купувати

До повномасштабного вторгнення і зараз люди звертають увагу на однокімнатні квартири. Однак в майбутньому краще обирати двокімнатне житло. Памʼятайте, що таке помешкання має бути розміром не менше 65 — 80 кв.м.

Також, враховуючи сучасні реалії, дізнайтеся про безпеку житла, чи є там охорона. Поцікавтеся і тим, чи планує забудовник встановлювати сонячні панелі або генератори, адже це дасть можливість забезпечити будинку хоча б часткову автономію.

Ціни на квартири у грудні

Середня вартість квадратного метра у новобудовах у Києві у грудні дещо зросла і зараз становить 48 300 гривень (у листопаді це було 48 200 гривень).

Преміумклас. Наразі в таких ЖК квадратний метр коштує в середньому 124 600 гривень, у листопаді середня ціна становила 132 800 гривень. Однокімнатна квартира в ЖК такого класу коштує в середньому 8,9 млн гривень.

Бізнес-клас. Вартість також зросла, й у грудні квадратний метр коштує в середньому 70 700 гривень. У листопаді ціна становила 69 400 гривень. В новобудовах такого класу однокімнатні квартири продають в середньому за 5 млн гривень.

Комфорт-клас. Середня вартість квадратного метра у грудні 2022 року становить 38 500 гривень, що на 1 500 гривень дорожче, ніж у листопаді. Однокімнатна квартира в таких новобудовах коштує в середньому 2 млн гривень.

Економклас. Вартість підвищилася суттєво і наразі становить 34 900 гривень, у листопаді квадратний метр коштував 31 000 гривень. В таких новобудовах вартість однокімнатної квартири становить 1,2 млн гривень.

Раніше ми розповідали про топ-3 квартир, до яких треба придивитися у 2023 році. Також ми писали про те, що відбувається на ринку оренди в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.