Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестування в нерухомість чи земельні ділянки – що в рази примножить ваш капітал

Фінансова експертка розповіла журналістам сайту Pro Гроші, куди краще інвестувати свої гроші

Фото: Pexels

Інвесторка розповіла, вигідніше вкладати гроші в нерухомість чи земельні ділянки

Фото: Pexels

Українці шукають способи примноження свого капіталу, і інвестиції стають однією з популярних стратегій. Серед різних видів активів, таких як акції та облігації, нерухомість завжди була однією зі тих, що здатні приносити прибуток. Однак, перед тим як вкладати кошти в нерухомість, інвесторам доводиться вирішити, що є кращим варіантом: вкласти гроші у квартиру чи в земельну ділянку.

З цим питанням редакції сайту Pro Гроші допомогла розібратися фінансова експертка та інвесторка Юлія Баткалова.

Краще інвестувати в нерухомість чи в земельну ділянку

Порівнюючи квартиру та земельну ділянку, головною відмінністю є вартість інвестиції. Наприклад, для придбання квартири або будинку з метою подальшої здачі в оренду або перепродажу, потрібно враховувати попит на такі об'єкти, а це залежить від регіону, міста, а також місцезнаходження у місті (близькість до транспортної інфраструктури та інше).

Квартира в популярному місті буде коштувати від 50 000 доларів. Крім того, це може вимагати додаткових інвестицій у ремонт, щоб зробити її привабливою для оренди чи продажу.
Юлія Баткалова

Юлія Баткалова

Фінансова експертка, інвесторка

З іншого боку, земельні ділянки, наприклад, для сільськогосподарського призначення, доступні для українців з меншою початковою інвестицією, вартість яких може починатися від 5 000 доларів. І знову ж таки, як зазначає експертка, ціна може змінюватися в залежності від місцезнаходження.

Земельні ділянки, призначені для будівництва, можуть бути дорожчими за сільськогосподарські, але в деяких випадках їх вартість все одно може бути меншою, ніж вартість квартири, – зазначила Юлія Баткалова.

Отже, як розповіла експертка, вибір між цими двома опціями повинен бути здійснений відповідно до ваших фінансових можливостей.

Чи однаковий попит на нерухомість та земельну ділянку

Якщо розглядати питання попиту, воно може бути однаковим як на будинок в Карпатах, так і на земельну ділянку. Однак важливо враховувати, що через великий попит в таких регіонах кількість вільних квартир, будинків та земельних ділянок може бути обмеженою.

Чи вигідно інвестувати в нерухомість під час війни

Інвестування в нерухомість завжди було популярною стратегією фінансового росту, але в Україні з'явилися обґрунтовані сумніви через війну. Фінансова експертка Юлія Баткалова у коментарі сайту Pro Гроші розповіла про перспективи інвестування в нерухомість в Україні у 2023 році.

"У 2022 році багато українців виїхали за кордон, великого попиту на житло не було. Але зараз, у 2023 році, більшість будівництв відновило свою діяльність, попит на нерухомість повернувся й активно набирає обертів", – розповіла експертка.

Юлія Баткалова рекомендує звернути увагу на нерухомість на Заході України, зокрема Буковеля та навколишніх сіл. Оскільки багато людей їдуть на відпочинок саме туди, відповідно, збільшується попит на житло. В цій місцевості інвесторам доступні різні види нерухомості, включаючи земельні ділянки та готелі.

За даними інвесторки, вартість інвестиційних об'єктів в Карпатах у 2023 році зросла на 10-20% річних.

Раніше журналісти сайту Pro Гроші дізналися в оглядачки ринку нерухомості, у які квартири варто інвестувати. Також ми повідомляли, як переоформити квартиру та зекономити гроші на податках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.