Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вигідна інвестиція або даремно витрачені кошти? Чи варто скуповувати комори в ЖК

Експертка з нерухомості в ексклюзивному коментарі журналістам сайту Pro Гроші розповіла, чи зможуть українці заробити на інвестуванні комор

Фото: Pinterest

Експертка розповіла, чи вигідно купувати комори для подальшої здачі в оренду

Фото: Pinterest

Інвестиції в нерухомість – це найпопулярніший спосіб збереження та збільшення капіталу для багатьох українців. Однак, з часом, структура цих інвестицій почала змінюватися, і на фоні стрімкого розвитку житлового будівництва у ЖК, все більше людей почали розглядати можливість інвестування в комори, щоб потім здавати їх в оренду.

Чи варто українцям зайтися цим, журналісти сайту Pro Гроші дізналися в оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак.

Чи вигідно інвестувати в комори ЖК

За словами експертки, стверджувати, що комори є надзвичайно популярними об'єктами для інвестування, є недоречним та перебільшенням. Але в окремих сегментах ринку нерухомості дійсно спостерігається попит на кімнати для зберігання речей. Берещак розповіла, що зазвичай комори використовуються для наступного:

  • для зберігання сезонних шин на авто;
  • велосипедів;
  • дитячих якихось візочків тощо.

Попит особливо зріс в комплексних проєктах, у сегменті комфорт плюс, після початку пандемії, і залишається стабільно високим. Це пояснюється тим, що люди проводять багато часу вдома та уникають захламлення квартири, віддавши перевагу тому, щоб тераси, балкони або лоджії стали додатковою функціональною зоною.

І так, дійсно комори стали користуватися популярністю, але, як правило, люди намагаються купити їх. Тобто девелопер проєктував комори, вони не скупалися одразу і зараз ще лишається відсоток комор, які вільні умовно кажучи. І той, кому треба – той купує, – розповіла експертка.

Вікторія Берещак зазначила, що комори все ж таки можуть розглядатися як один із видів інвестицій. Однак варто бути готовими, що відсоток прибутку буде не великий. Він залежить від комплексу, але там 2-5% від усіх комор, це ті, які здають в оренду, але це не та орендна платня, яка встановлює межу вашого бажання. І все ж таки люди воліють купувати собі приватну комору, аніж винаймати її.

Так, попит на комори дійсно стабільно зростав починаючи з пандемії, але зрозуміло, що в період повномасштабної війни це попит дещо впав, тобто зараз не можна сказати, що таку нерухомість розгрібають "як гарячі пиріжки". Але їх насправді часто купують на додачу до квартири. І не дарма ж девелопери говорили, що вони намагаються стимулювати попит, тому є різні пропозиції дисконтів, знижок та акцій.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Чи важко продати комору

Якщо у людини є як квартира, так і комора в житловому комплексі, то, зазвичай, продати житлове приміщення виявляється легше, ніж комору, як окремий об'єкт. Проте важливо відзначити, що деякі люди можуть розглядати можливість продажу комори разом з житлом, щоб надати покупцю додатковий корисний простір одразу.

Раніше ми розібралися з оглядачкою ринку нерухомості, що відбувається з паркомісцями в новобудовах. Також ми наші журналісти дізналися в експертки, як змінилися вимоги українців до квартир.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.