Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вигідний подарунок – як переоформити квартиру та зекономити гроші на податках

У коментарі сайту Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, від чого залежить сума податків

Фото: pexels

Українці продовжують купувати нерухомість

Фото: pexels

Більшість людей завжди хоче заощадити, якщо є така можливість. Її шукають і при угодах з нерухомістю, аби зекономити на податках чи інших витратах. Зберегти свої гроші ви можете завдяки поширеним випадкам, а саме оформленню договору дарування чи купівлі-продажу. Однак памʼятайте, що у будь-якому випадку все досить індивідуально.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Договір купівлі продажуугода, яка укладається у письмовій формі між продавцем та покупцем. Продавець зобов'язується передати об'єкт у власність іншій стороні (покупцю), а покупець зобов'язується прийняти нерухомість та сплатити за неї певну суму.

Договір дарування – передача прав власності на безоплатній основі, тобто безплатно. Питання дарування регулюється статтею Цивільного кодексу 717.

Буває, що договір дарування є насправді прихованим договором купівлі-продажу і його укладають для того, щоб:

  • обійти процедури реалізації права переважної купівлі;

  • ухилитися від статусу спільної власності при даруванні одному з подружжя;

  • купити нерухомість у статусі особистої власності.

Відмінності договору дарування від договору купівлі-продажу

  • Нерухомість за договору дарування передається безоплатно. А от при купівлі-продажу покупець зобов'язаний сплатити суму, зазначену у договорі.

  • Якщо квартира була подарована одному з подружжя у шлюбі, то другий з пари не має права житло.

  • Якщо укладено договір купівлі-продажу, то його майже неможливо визнати недійсним.

  • Подарувати об'єкт, власником якого є неповнолітній, не можна.

  • Якщо у вас є права лише на певну частку житла, то ви її можете подарувати без попередження про це інших власників. Однак якщо укладається договір купівлі-продажу, то ви не можете продати свою частину без повідомлення інших співвласників.

Оподаткування

У коментарі сайту Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, що сума податків залежить від того, який договір ви оформили та який рівень споріднення маєте.

Якщо ви укладаєте договір купівлі-продажу, то маєте сплатити податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) та військовий збір.

Дохід визначається від вартості нерухомості, яка вказується в договорі купівлі-продажу.


Якщо ж ви оформляєте договір дарування, то все залежить від того, хто і кому дарує нерухомість. Коли це родичі 1-ї чи 2-ї лінії спорідненості (батьки та діти), то податок не сплачується.

У разі, якщо відбувається дарування і немає близького споріднення між особами, то той, кому дарують нерухомість, може заплатити чималу суму податку на доходу. Адже вартість його майна вважається доходом. У такому сенсі даний процес вийде значно дорожчий, ніж просто оформити договір купівлі-продажу, – говорить експерт.


Якщо той, кому дарують житло, не є родичем по цім лініям, то він сплатить податок 5% і військовий збір 1,5%.


Якщо той, кому дарують житло, взагалі не ваш родич, то треба заплатити податку на дохід — 18%, військовий збір – 1,5% та держмито – 1%.

За словами Ростислава Кравця, у більшості випадків, коли люди обирають спосіб передачі майна, то можуть зупинитися на тому чи іншому варіанті. Однак все індивідуально та залежить від певних причин.

Раніше ми писали про ціни на нерухомість у Львові. Також ми пояснювали, коли в Україні почнуть масово будувати квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.