Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестиція в минуле – чи вигідно зараз вкладати гроші в "сталінки" та "хрущовки"

Наприклад, "сталінки" будували до 1953 року і відрізнити їх від інших дуже легко, адже архітектори використовували так званий стиль ампір

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На ринку залишаються старі будинки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці розглядають ринок нерухомості як можливість для інвестицій. Здебільшого люди обирають новобудови, які заполонили регіони. Однак не варто забувати, що наразі в Україні залишився і застарілий житловий фонд.

Про те, чи варто інвестувати гроші у "сталінки" та "хрущовки", розповіла в коментарі сайту Pro Гроші оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За словами експертки, деякі люди починають мислити, що "сталінки" мають високі стелі, товсті стіни, знаходяться в центрі, а отже квартира ідеальна. Але варто розуміти, що:

  • по-перше, термін експлуатації будинку вже точно вийшов;

  • по-друге, тут зношені інженерні комунікації, якість покрівлі, ремонту в будинку тощо.

Можливий такий варіант, що будинок постійно ремонтувався, підтримувався в більш-менш належному стані. Однак не варто забувати про його вік. Адже, якщо йому зараз навіть 80 років, то через 20 років йому буде вже 100. У всіх будинках є термін експлуатації, а тому жити в такій квартирі буде просто навіть некомфортно, адже через зношеність у мешканців будуть вічні проблеми.

Я думаю, що питання інвестиційної привабливості може грати якусь роль ще певний період часу. Але вже дуже скоро це буде не так. Змінюється покоління, змінюються тренди, змінюються запити покупця.

Саме тому продати "сталінку" навіть в центрі Києва буде набагато важче, ніж квартиру в поліфункціональному комплексі, де у тебе все під рукою. Від улюбленої кавʼярні до грумера для вашого домашнього улюбленця.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Як вигляд мали "сталінки"


Раніше ми вже пояснювали, що це будинки, які були збудовані фактично до 1953 року і відрізнити їх від інших дуже легко. При їх створенні архітектори використовували так званий стиль ампір.

Стелі у квартирах були досить високі – приблизно 2-3 метри й навіть більше. Також були:

  • масивні колони в будинках;

  • дуже товсті стіни;

  • доволі великі віконні отвори.

Але, як правило, у квартирах, які знаходяться в цих будинках, дуже маленька ванна кімната, або вона взагалі може бути відсутньою.

Якщо це дійсно було так, то люди відділяли частину кухні, яка зазвичай становить у "сталінках" десь 12 квадратних метрів, під ванну і переоблаштовували її. Саме тому вона виходила досить маленька – до 5 квадратних метрів.

Наразі більшість цих будинків просто в аварійному стані.

Якщо вас зацікавила ця тема, то ви також можете детально дізнатися про те, як вигляд мають "хрущовки", в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, в яких будинках не варто купувати квартири. Також ми писали, чому орендувати квартиру в ЖК дорожче, ніж в "хрущовках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.