Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Житло, якому понад 50 років: чим відрізняються "сталінки" та "хрущовки"

Разом з експерткою розбиралися, які характерні особливості відрізняють старі будинки на вторинному ринку нерухомості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Відмінність "сталінок" та "хрущовок" дуже відчутна

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні для будинків на вторинному ринку нерухомості є свої назви, в залежності від періоду, коли вони були збудовані. Наприклад, часто в розмовах люди використовують такі назви як "сталінки", "хрущовки" тощо. Проте, більшість з них досі не розуміють, чим відрізняються такі будинки, окрім дати заснування.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експерткою з нерухомості Вікторією Берещак та дізнався про основні відмінності між будинками старого фонду.

Характерні особливості "сталінок"


"Сталінки" – це будинки, які були збудовані фактично до 1953 року. Власне, було кілька різних етапів будівництва, починаючи приблизно з 1920 й до 1953 років. Насправді відрізнити такі будинки від інших дуже легко, адже архітектори використовували при їх створенні так званий стиль ампір.

Йдеться про високі стелі, приблизно 2-3 метри й навіть більше, масивні колони в будинках, дуже товсті стіни, доволі великі віконні отвори. Але, як правило, у квартирах, які знаходяться в цих будинках, дуже маленька ванна кімната, або вона взагалі може бути відсутньою.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

У такому разі люди відділяли частину кухні, яка зазвичай становить у "сталінках" десь 12 квадратних метрів, під ванну і переоблаштовували її. Тобто ванна кімната була площею до 5 квадратних метрів.

Наразі більшість цих будинків перебуває або в аварійному стані, або сильно зношеному за інженерними комунікаціями, адже термін експлуатації цих будинків протермінований на кілька десятків років.

Як виглядають "хрущовки"


Це типові проєкти будинків, які були збудовані в період з 1954 до 1965 років. Для цих будинків характерні такі особливості:

  • 3-5 поверхів максимум;
  • зменшена площа кімнат;
  • тонкі стіни;
  • дуже маленька кухня, десь 7-9 квадратних метрів;
  • з'єднані санвузол та ванна кімната;
  • відсутність ліфтів.

Зараз багато "хрущовок" та "сталінок" чекають на реконструкцію та реновацію. Якщо говорити про кількість, то це понад 25 000 будинків по всій території України. Важко навіть уявити, що це будинки, які були збудовані, умовно, з 1920 до 1965 років. Погодьтеся, що навіть будинок, якому 30 років, вже потребує якихось втручань, наприклад, в інженерні комунікації тощо. Але ті, яким по 70 та 90 років, це просто раритет.

Реконструкція старого фонду


У багатьох людей є мотивація заїхати в готову квартиру, зробити якийсь ремонт та почати одразу там жити. Часто покупці на вторинному ринку керуються думкою: "це ж старий фонд, він скільки років стояв, і ще стільки ж простоїть", але людям потрібно дивитися на перспективу, тому що законопроєкт про реновацію кварталів вже фактично написаний, а коли він набуде чинності – це лише питання часу.

Я думаю, що це справа найближчої перспективи, тому треба думати перед тим, як заходити на вторинний ринок. Звичайно, нікого не виселять на вулицю, не залишать без даху над головою. Будуть якісь програми, компенсація, заміна житла тощо. Але навіщо собі створювати такі умови в сучасному світі й, купуючи квартиру, думати, що через який час доведеться знову змінювати житло.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Підсумовуючи, можна сказати, що вміння відрізнити будинки на вторинному ринку допоможе з'ясувати кількість років, які пройшли з моменту будівництва, та дізнатися наскільки протермінований строк експлуатації тієї чи іншої будівлі. Адже купувати квартиру в будинку, якому вже 100 років, насамперед небезпечно.

Раніше ми розповідали, в яких будинках не варто купувати квартири. Також ми писали, чому орендувати квартиру в ЖК дорожче, ніж в "хрущовках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.