Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Треба обходити стороною: в яких будинках не варто купувати квартири

Разом з експерткою розбиралися, в бік яких будинків можна навіть не дивитися під час купівлі квартири та на що варто звертати увагу

Фото: УНІАН, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

До процесу купівлі квартири потрібно ставитися дуже відповідально

Фото: УНІАН, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Обираючи для себе житлову нерухомість, деякі люди хоча б раз задумувалися над тим, де краще не купувати квартиру, які будинки варто обходити стороною, на що звертати увагу, аби не потрапити у якусь неприємну ситуацію. Дійсно, щоб потім не жалкувати про своє рішення, потрібно ретельно підходити до вибору житла.

Про те, в яких будинках краще не купувати квартири, сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Зміст
1.Відсутність дозвільної документації
2.Відсутність будівельної динаміки
3.Підозрілі фінансові заохочення
4.Якість проєкта та його наповнення
5.Кількість мешканців в будинку
6.Сумнівні власники квартир на вторинному ринку
7.Зношеність старих будинків

Відсутність дозвільної документації


Перед тим, як купувати квартиру в якомусь проєкті, обов'язково потрібно перевіряти, чи немає у забудовника проблем з дозвільною документацією. Про це можуть свідчити чотири основні документи.

  1. Документи на землю – хто є землекористувачем та в яких юридичних відносинах ця земля перебуває. Якщо вона знаходиться в оренді, то потрібно розуміти, скільки триває договір оренди. Дуже важливо, щоб термін цього договору не минув в період здачі проєкту або під час його реалізації.
  2. Ліцензія підрядника.
  3. Дозвіл на будівництво.
  4. Технічні умови, обмеження та вся проєктна документація, зокрема, яка вказуватиме на те, як відбуватиметься підключення до інженерних комунікацій.

Цю всю інформацію можна перевірити в публічному доступі. Для цього зараз у нас є єдина база, є кадастри, багато інших цифрових інструментів. Якщо хоча б з одним з цих документів щось не гаразд, не варто купувати житло в такому проєкті.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Відсутність будівельної динаміки


Цей фактор напряму пов'язаний з війною, оскільки купівельна спроможність у населення дещо впала, то у девелоперів може не вистачати коштів на завершення будівництва. У такому випадку не потрібно дивитися в бік об'єктів, які за півтора року повномасштабної війни не показали жодної будівельної динаміки або хоча б мінімальної динаміки.

Важливо, щоб забудовник реалізовував мінімум 6% від будівельної готовності на місяць або 1 поверх моноліта в теплий сезон.

Підозрілі фінансові заохочення


Йдеться про житло в будинках, де забудовники заохочують покупців якимись "захмарними" знижками або дисконтами. Нормальною знижкою в умовах війни, коли треба промацати попит, заохотити населення вкладати гроші у квадратні метри, є дисконт на рівні 10-12%. Все, що вище 15%, вже дає привід задуматися, чому забудовнику так потрібні гроші.

В розрізі фінансової діяльності також треба зважати на те, чи співпрацює девелопер за програмою "єОселя" з банками, або чи взагалі має відношення до банківських установ. Банки проводять фінансовий та юридичний аудит проєктів, тому це фігурує, як додаткова гарантія.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Якість проєкта та його наповнення


Якщо говорити не про індивідуальні смакові уподобання, а про очевидні речі, то в жодному разі не треба поступатися якістю житлового середовища. Не треба обирати будинок, де квартира коштує на 10% дешевше, але при цьому немає потрібного інфраструктурного наповнення.

Треба пам'ятати, що в комплексі має бути простір для проведення вільного часу, відпочинку. Має бути необхідна соціально-побутова інфраструктура, швидкий доступ на територію для спеціальних служб тощо.

Кількість мешканців в будинку


Не треба купувати квартири в будинку, який вже було введено в експлуатацію, але в ньому 60% вікон – порожні. Це свідчить про те, що немає потенціалу для того, що ці вікна колись будуть зі світлом й люди захочуть жити в цьому комплексі.

Тобто, якщо серед населення немає попиту на житло в такому будинку, то значить, що територія не відповідає буденним запитам та потребам потенційних мешканців. На це дуже важливо звертати увагу, адже якщо впустити цей момент, можна витратити гроші "на вітер" та залишитися лише з чотирма голими стінами без якось навіть мінімальної інфраструктури.

Сумнівні власники квартир на вторинному ринку


Якщо говорити про старий житловий фонд, то тут дуже важливо звертати увагу саме на власників нерухомості. Треба перевіряти, чи не має квартира двох власників, щоб в жодному разі житловою нерухомістю не володіли недієздатні або неповнолітні особи, права яких будуть порушені.

Також не треба купувати квартиру через генеральну довіреність, адже це не позбавляє реального власника права власності на цю нерухомість. Також такі схеми доволі часто є інструментом заробітку серед шахраїв.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Зношеність старих будинків


Перед купівлею квартири на вторинному ринку потрібно розуміти, наскільки там працездатні інженерні комунікації, фундамент будинку, в якому стані знаходяться труби, під'їзд, дах тощо. Тобто, щоб не трапилася неприємна ситуація, що людина купила за купу грошей квартиру в "хрущівці" і ще стільки ж вона має витратити на ремонтні роботи.

В Україні житловий фонд дуже старий, зараз нараховується понад 30 000 будинків, які потребують модернізації. Тому я б не обирала житло на вторинному ринку, бо це насамперед питання енергоефективності.

Якщо питання купівлі квартири стоїть на кілька десятків років, то краще звертати увагу на так звану "вчорашню первинку". Це більш-менш новий житловий фонд, який вже побудовано, де вже мешкають люди та можуть дати відгук щодо того чи іншого комплексу.

Раніше ми розповідали, що привертає українців на ринку нерухомості найбільше. Також ми писали, яку обрати квартиру, аби більше на ній заробити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.