Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вічне питання: чому орендувати квартиру в ЖК дорожче, ніж в "хрущовках"

Разом з експертом розбиралися, як власники нерухомості встановлюють вартість оренди житла на вторинному ринку та в житлових комплексах

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На вартість оренди в старому та новому фонді впливає кілька факторів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Питання оренди нерухомості, в розрізі вартості житла, завжди цікавило українців. Йдеться про те, чому в старому житловому фонді ціна оренди завжди на порядок нижча, ніж в новобудовах. Насправді у встановленні вартості оренди є багато складових, які враховує кожен власник перед тим, як оголосити кінцеву вартість.

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Зміст
1.Чому відрізняється вартість оренди житла на вторинному та первинному ринках
2.З чого складається вартість оренди на вторинному ринку
3.Як вираховується ціна на оренду квартир в ЖК
4.Чому в деяких містах здорожчала оренда житла

Чому відрізняється вартість оренди житла на вторинному та первинному ринках


Комплекс питань насамперед полягає в зношеності інженерних комунікацій, в мінімальному рівні енергоефективності. Адже всі технології, які застосовувалися на той час в будівництві на вторинному ринку — фасад, покрівля, віконні конструкції — вони вже вичерпали себе, тому це призводить до того, що тепловтрата в старому фонді сягає приблизно 45%.

У такому випадку новий фонд дозволяє певним чином економити на цій тепловтраті, умовно кажучи, це зберігання тепла взимку та холоду влітку. Тобто, мешканцям новобудов не потрібно думати щодо купівлі якихось додаткових приладів для обігріву або охолодження кімнат.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Також чимало важливу роль у вартості оренди відіграє інфраструктурне наповнення, яке людина отримує, коли винаймає житло. Наприклад, якщо глянути в бік житлових комплексів, то, як правило, вся необхідна інфраструктура знаходиться на самій території, додатково людина отримує ще продумане просторове зонування для власних потреб тощо.

В старому фонді зазвичай немає такої інфраструктури в складі будинку, максимум це якийсь маленький продуктовий з високими цінами та аптека. Також, якщо ми говоримо про дешевий старий фонд, то це можуть бути навіть райони, де в принципі інфраструктура мінімальна.

В таких районах за звичними послугами, наприклад, відвідування торговельного центру, соціально-побутової інфраструктури, школи, садочку, треба їхати мінімум 3-5 зупинок на громадському транспорті, а інколи навіть в сусідній район, що теж не дуже зручно. На вторинному ринку такий фактор також певним чином знижує цінник оренди нерухомості.

Серед складових встановлення вартості оренди є ще ком'юніті, це більше стосується житлових комплексів, адже коли люди обирають для себе первинний ринок, вони розраховуються на певні вікові та соціальні групи, щоб вирішувати якісь питання спільними зусиллями, а не сваритися та перекладати один на одного відповідальність.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

З чого складається вартість оренди на вторинному ринку


Зазвичай перед встановлення кінцевої вартості оренди квартири власники спираються на кілька головних факторів, зокрема:

  • площа житлової нерухомості;
  • район, де знаходиться будинок, та наявну інфраструктуру в пішій доступності;
  • стан ремонту квартири та забезпечення приміщення необхідною технікою тощо.

Окрім вищеперерахованих чинників, великий відсоток у складанні вартості оренди грає також націнка від власників, яка дуже часто може сягати приблизно 30%. Але людський фактор ніхто не скасовував, іноді дивишся на квартиру та не розумієш, чому вона стільки коштує. Тоді можна відняти 30% вартості та отримати реальну ринкову ціну цієї нерухомості.

Як вираховується ціна на оренду квартир в ЖК


Багато людей часто запитують: "Чому вартість оренди квартир в ЖК суттєво відрізняється від вторинного ринку?". Насправді тут складові дещо схожі з вищевказаними факторами на вторинному ринку, але тут все працює з точністю до навпаки.

На первинному ринку технології будівництва – нові, фасад – новий, матеріали – нові та вдосконалені тощо. Також в ЖК часто можна знайти для себе квартиру з цікавим плануванням, якого немає в старому фонді. Але, все ж таки, найголовнішу роль відіграє інфраструктурне наповнення комплексу, адже людині просто достатньо вийти з під'їзду й вона потрапить в продуктовий магазин, до спорт-залу, в улюблену кав'ярню тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Виходячи з цього, власники квартир й ставлять ціну оренди вищу, адже вони розуміють, що людина отримає, обравши вторинний ринок.

Чому в деяких містах здорожчала оренда житла


Загалом це торкнулося регіонів, які зараз приймають внутрішньо переміщених осіб. Там ринок нерухомості більш пожвавлений, тому "апетити" власників певним чином підвищуються, адже попит серед населення дуже високий.

Люди, які були вимушені покинути свій дім, зараз не будуть обирати між квартирами в ЖК та "хрущовках", вони заїдуть в ту квартиру, яка на той момент буде вільною та відносно недорогою, порівняно з іншими пропозиціями.

Але це стосується не всіх, хтось дійсно обирає, порівнює стан квартири, зіставляє ціну та якість, навколишнє середовище тощо. Тому вартість оренди в таких містах зросла як в старому, так і в новому фонді, бо власники розуміють, що без клієнтів вони точно не залишаться.

Раніше ми розповідали, чи здорожчає нерухомість восени та що буде з попитом. Також ми писали, як змінився ринок нерухомості за перше півріччя 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.