Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Таємниця радянських будинків: чому "сталінки" та "хрущовки" стали небезпечними

Чимало такого житла ви можете зустріти у Києві, але така нерухомість є і в інших областях

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості залишилося старе житло

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні навіть під час війни забудовники намагаються створити нові ЖК. Однак чимало в країні залишилося і старих будівель, яким вже понад сто років. В народі деякі з них називають "сталінками" та "хрущовками".

Про те, чому таке житло вже можна вважати небезпечним та де таких будинків найбільше, розповіла в коментарі сайту Pro Гроші оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

У нас є статистика, яка датується 2019 роком. Адже тоді останній раз підбивали такий підсумок через те, що починали готувати закон про реновацію "хрущовок", а тому і підраховували їх. Загалом у нас в Україні налічується понад 30 тисяч багатоквартирних будинків, які належать до застарілого житлового фонду. Зрозуміло, що багато з них зруйновані після російської навали.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Найстарішими в країні є будинки, які збудовані до 1920 року і всього їх понад 7,5 тисяч. Далі наступає період "сталінок" з 1922 по 1953 роки. І тут їх майже 10 тисяч.

Далі "хрущовки", які були побудовані з 1954 по 1970 роки. Всього їх близько 8 тисяч. А з 1970 по 1989 будували типові панельні будинки й водночас у Києві вже зʼявлялися будинки "соти". Зараз їх трохи більше ніж 5 тисяч.

Оці всі будинки знаходяться в зовсім різному стані. Якщо ми візьмемо будинок 1920 року, то варто розуміти, що йому вже понад 100 років і стан у нього жахливий. Але, на жаль, в деяких будинках і досі живуть люди, – каже Вікторія Берещак.

Чому такі будинки небезпечні

Важливо розуміти, що таке житло вже вичерпало всі свої можливості. Будівлі на сьогодні мають жахливий стан інженерних комунікацій, занедбану покрівлю, погані фасади. Жити в таких квартирах не завжди навіть безпечно.

Також в майбутньому буде чимало питань в процесі реновації цих будинків, говорить експертка.

Залишиться чимало сміття, а як це все потім утилізувати – незрозуміло. Це буде ще одним питанням та проблемою, яка потім ляже на наші плечі, – додає оглядачка ринку нерухомості.

Де застарілого житла найбільше

Чимало таких будинків ви можете зустріти у Києві, адже там цілі спальні райони. Однак така нерухомість є і там, де зосереджені агломерації виробництва: заводи, фабрики тощо.

Тобто, такі будинки є на Сході України, а саме в областях:

  • Запорізькій;

  • Донецькій;

  • Харківській.

Також таке житло є і в західних регіонах.

Тобто, всі ці будинки будувались як "панацея" для розв'язання квартирного питання, яке стояло гостро, а особливо після війни, – додає експертка.

Насправді ви можете зустріти "хрущовки", "сталінки" та інші старі будівлі практично в кожному українському місті. Ба більше, навіть в найменшому можна зустріти хоча б одну або дві показові будівлі.

Раніше ми розповідали, як боротися з голосними сусідами та що загрожує за надмірний шум. Також ми писали, як зміниться ринок нерухомості в Україні через 5 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.