Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загадкові ціни на житло – чому квартири в Україні коштують по-різному

Пропонуємо разом з експерткою з нерухомості з'ясувати, які фактори впливають на формування цін

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла, чи впливає регіон на вартість нерухомості

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Україна має великий ринок нерухомості, який пропонує покупцям широкий вибір житлових приміщень. Проте при перегляді оголошень про продаж квартир часто виникає питання: чому ціни на житло відрізняються у різних регіонах країни?

Щоб знайти відповідь на це питання, журналісти сайту Pro Гроші звернулися до оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак.

Як встановлюються ціни на житло

Вартість житла, або ціна квадратного метра – це складний параметр, що враховує безліч факторів. Один з ключових – це собівартість будівництва, у яку входять базові параметри:

  • вартість будівельно-монтажних робіт та матеріалів;
  • витрати на землю;
  • оплата підрядникам, а також багатьом спеціалістам суміжних галузей, таким як дизайнери, архітектори, технічний нагляд і будівельники різних форматів.

Отже, зміна собівартості будівництва безпосередньо впливає на ціни на житло. Проте, крім цього, на кінцеву вартість "квадрата" також впливають розташування будинку і концепція житлового комплексу.

Розташування охоплює транспортну доступність, інфраструктуру, соціально-побутові та рекреаційні можливості, а концепція враховує просторове зонування та наявність додаткових сервісів, таких як садочки, школи та ком'юніті-центри.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Берещак зазначила, що кожен житловий комплекс є унікальним. Не існує двох однакових об'єктів, оскільки їх концепція, локація та формат індивідуальні. Таким чином, ціни на квартири відрізняються.

Чи впливає регіон на вартість нерухомості

Додатковим фактором, що впливає на ціни, є рівень попиту на житло в певному регіоні.

Якщо інвестори проявляють більше зацікавленості, попит на житло зростає, і забудовники можуть підвищити ціни. У тих регіонах, де попит менший, ціни можуть залишатися стабільними або навіть знижуватися, – розповіла Вікторія Берещак.

Загалом, варіювання цін на житло в Україні є результатом впливу багатьох чинників, таких як собівартість будівництва, розташування та концепція житлових комплексів, рівень попиту на житло та інші індивідуальні особливості кожного об'єкта. Тому ринок нерухомості в Україні завжди залишатиметься різноманітним та динамічним для покупців і інвесторів.

Раніше ми разом з експерткою Вікторією Берещак розібралися, який регіон краще обрати для покупки квартири. Також ми писали, скільки коштує ремонт житла у новобудові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.