Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Місто майбутнього: де українцям варто інвестувати в нерухомість

Експертка запевняє, що для будівництва будь-якого концепту, формату, класу житла потрібна територія

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Динаміка реального будівництва далека від бажаної

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості з початку повномасштабного вторгнення зазнав певного падіння. Постійні обстріли та атаки з боку ворога призупинили будівництво на деякий час. Однак наразі ринок починає потроху відновлюватися. Саме тому українців цікавить питання, до яких міст варто придивитися й очікувати там на "бум" новобудов.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку Вікторія Берещак.

Зміст
1.Варто шукати вільну землю
2.На які неочікувані території варто звернути увагу
3.Динаміка реального будівництва далека від бажаної
4.Через скільки розпочнуться наймасштабніші темпи будівництва нових обʼєктів після війни

Варто шукати вільну землю

Потрібно розуміти, що для будівництва будь-якого концепту, формату, класу житла потрібна територія. Відтак треба розуміти, що де буде вільна територія, то там і будуть будувати.

В Києві вже вільної землі немає. То чи будуть там будувати? Так, адже ситуація там дещо інша. По-перше, там є купа земельних ділянок під різне цільове призначення, які притримані в портфелях земельного банку, девелоперських компаній та просто користувачів, які потім партнеряться з девелоперами. Саме тому в столиці є де будувати, хоча вона і не гумова, – говорить експертка.

Київ буде розростатися і надалі з кількох причин:

  • внутрішня міграція;

  • це місто стало центральним хабом для більшості людей.

Саме тому я думаю, що Київський регіон — це саме те місце, де будуть і надалі будуватися нові концепти, – додає Вікторія Берещак.

На які неочікувані території варто звернути увагу

Наразі потенційно привабливими є західні області. Однак йдеться не про Львів, як всі могли б зараз подумати. Ринок нерухомості саме цього міста на даний час вже реально перенасичений. Натомість варто звернути увагу на такі території, як:

  • Ужгород;

  • Івано-Франківськ;

  • передмістя Тернополя.

Це саме ті регіони, які можуть показати динаміку на нових майданчиках вже найближчим часом, – запевняє оглядачка ринку нерухомості.

Динаміка реального будівництва далека від бажаної

Але перед тим, як говорити, де будуть більше будувати нових будинків та де варто їх купувати, треба повернутися до того, що динаміка реального будівництва на українському ринку нерухомості не така, як хотілося б.

За 2022 рік ми втратили близько 40% по обсягах введення в експлуатацію, які були до війни, – говорить експертка.

Також варто врахувати ще ту кількість нерухомості, яку було зруйновано чи пошкоджено. А це понад 170 тисяч житлових будинків. Якщо все це сумувати, то українському ринку знадобиться мінімум 8-10 років, щоб наздогнати ті темпи, які нам потрібні, аби вийти на нормальний обсяг житлового будівництва для задоволення потреби в житлі.

Однак, на мою думку, поки не варто говорити про те, де буде "бум" будівництва. Зараз головне, щоб ринок нерухомості витримав складний період турбулентності й вийшов з мінімальними втратами. Це, як мінімум, тисячі не постраждалих інвесторів, які будуть вимушені добиватися своїх ключів через суди тощо, – додає Вікторія Берещак.

Через скільки розпочнуться наймасштабніші темпи будівництва нових обʼєктів після війни

За словами оглядачки ринку нерухомості, це може відбутися вже через рік-два післявоєнного періоду. Тоді забудовники почнуть активно будувати нові обʼєкти.

Почнеться масштабний другий етап відбудови та відновлення. Тому я думаю, що це не змусить себе чекати, – каже експертка.

Особливо треба враховувати те, що після нашої перемоги приватний іноземний капітал захоче буди залученим до відбудови України.

Раніше ми повідомляли, як не стати жертвою аферистів при покупці нерухомості. Також ми писали, скільки коштують квартири преміумкласу на Печерську.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.