Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Два регіони можуть зазнати змін: чого очікувати від ринку нерухомості українцям

Вже зараз українці можуть спостерігати за змінами на ринку нерухомості, адже це видно по темпах будівництва та тому, як забудовники вводять будинки в експлуатацію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тенденції на ринку нерухомості в Україні можуть змінюватися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найближчі два роки ринок нерухомості в Україні може змінюватися. Передусім це стосується Київського та Харківського регіонів.

Про це журналістам Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За її словами, в Україні можливі переформатування лідерів та зміни ринку. І вже зараз ми можемо спостерігати за змінами, адже це видно по темпах будівництва, а також по тому, як вводять комплекси.

"Ті імена, які ми вважали лідерами, то вони або будуть на останніх позиціях списку по темпах будівництва, або взагалі можуть покинути ринок. Також можлива історія, коли проєкт починався під одним брендом, а потім працює під іншим", – пояснює Вікторія Берещак та додає, що від того, як закінчиться історія з Київміськбудом і як вона буде розгортатися, залежатиме загалом ситуація на ринку даного регіону.

Що відбувається з інвестиційною активністю

Як ми пояснювали раніше, до війни було багато охочих вкладати гроші у квартири, очікуючи отримання прибутку через орендний бізнес або продаж нерухомості. Однак через війну ця активність зменшилася і поки не відновилася.

Вікторія Берещак зазначила, що тривалий час інвестиційних продажів майже не було, і зараз ми маємо незначний приріст інвестиційної активності. До кінця війни ця активність буде в межах незначного показника, ймовірно, це 10-15%.

Обмеження платоспроможного попиту

Відновлення платоспроможного попиту на ринку нерухомості затримується з кількох причин:

1) Падіння доходів населення зумовлене економічними труднощами через війну.

2) Психологічний фактор, який грає важливу роль — в умовах невизначеності та непевності покупці важко наважуються купувати житло.

3) Будівельна галузь залишає бажати кращого, і це також впливає на ринок.

Через це попит на житло залишається низьким, і досягти довоєнних показників до кінця війни буде важким викликом.

Загалом від ринку нерухомості всі вже давно очікують змін та хочуть побачити збільшення частки реального відновлення будівництва. За статистикою, з понад 90% комплексів, які заявили, що після повномасштабного вторгнення в Україну поновили будівництво об'єктів, тільки 45% дійсно почали будувати. А прийнятний темп мають лише 30% обʼєктів.

Раніше ми повідомляли, у які ЖК не варто інвестувати гроші. Також писали, на які поступки готові йти власники квартир в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.