Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Складні часи на ринку нерухомості – на які тенденції чекати до кінця війни

Разом з експерткою розповідаємо, як війна вплинула на ринок нерухомості, та що чекати у майбутньому

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла, які тренди на ринку нерухомості будуть до кінця війни

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Війна завжди має великий вплив на економіку та ринок нерухомості, і ситуація, яка склалася в Україні, не є винятком. В країні спостерігається зниження попиту на житло, тоді як саме будівництво стає все дорожчим. У зв'язку з тим, що відбувається, у деяких людей виникає питання: які тренди на ринку нерухомості будуть до кінця війни?

З цим питанням допомогла розібратися експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші.

Що відбувається на ринку нерухомості України
1.Дисбаланс в інвестиційній активності
2.Обмеження платоспроможного попиту
3.Збільшення попиту на багатокімнатні квартири
4.Низькі темпи будівництва
5.Що буде з вторинним ринком до кінця війни

Дисбаланс в інвестиційній активності

До війни було багато інвесторів, які вкладали гроші у квартири, очікуючи отримання прибутку через орендний бізнес або зростання вартості нерухомості. Однак під час війни ця активність зменшилася і не відновлюється повністю.

Тривали час ми мали абсолютно нульові інвестиційні продажі, і зараз ми маємо незначний приріст інвестиційної активності. Я думаю, що ця активність буде в межах незначного показника, скоріш за все це буде 10-15% до кінця війни.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Обмеження платоспроможного попиту

Відновлення платоспроможного попиту на ринку нерухомості затримується з кількох причин. По-перше, падіння доходів населення зумовлене економічними труднощами через війну. По-друге, психологічний фактор, який грає важливу роль: в умовах невизначеності та непевності покупці важко наважуються купувати житло.

І третій фактор – будівельна галузь залишає бажати кращого, і це також впливає на ринок. Таким чином, попит на житло залишається низьким, і досягнення довоєнних показників до кінця війни виявиться складним завданням.

Я думаю, що до кінця війни буде стриманий оптимізм, ми будемо бачити поступове відновлення, але прям вийти на показники довоєнних обсягів нам навряд чи вдасться, – зазначила експертка.

Збільшення попиту на багатокімнатні квартири

Важливим трендом на ринку нерухомості є зростання зацікавленості у питанні купівлі багатокімнатних квартир. Це пов'язано з тим, що під час війни родини об'єднуються. Ця динаміка підсилює попит на більші квартири та може впливати на ціни на житло цього типу.

Низькі темпи будівництва

Динаміка будівництва на ринку нерухомості під час війни залишає бажати кращого. Експертка вказує на низькі темпи будівництва і здачі в експлуатацію нових будинків. Це може призвести до дефіциту житла на ринку і підтримувати високі ціни.

Що буде з вторинним ринком до кінця війни

Питання вторинного ринку нерухомості також залежить від психології покупців. У разі негативних сценаріїв на фронті або кризових ситуацій, таких як енергетичні проблеми, можливо, буде спостерігатися пожвавлення ажіотажу з продажу квартир. Деякі люди можуть виїжджати на інші території або за кордон. Проте, це не буде трендом, а вкрай ситуативним явищем.

Раніше ми повідомляли, які мінімальні платежі іпотеки "єОселя" в різних містах. Також сайт Pro Гроші робив огляд на найдорожчу квартиру у Дніпрі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.