Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суперчас чи чергова криза? Яке майбутнє чекає ринок нерухомості насправді

Експертка розповіла, яка динаміка станом на сьогодні та чого очікують гравці ринку в найближчому майбутньому

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості чекають переформатування

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості зазнає активних змін від початку повномасштабного вторгнення. Цьому посприяло безліч факторів, які мають вплив до сьогоднішнього дня. Однак це не межа й ринок чекають ще чималі оновлення.

Про це сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Зміст
1.Купівельна активність відновлюється
2.Ринок чекає інвестицій
3.Не вистачає реальних цифр
4.Ринок чекають великі зміни

Купівельна активність відновлюється

З кінця березня-початку квітня на ринку є поступове і повільне відновлення купівельної активності. Воно досить помірне, але вже можна говорити, що вдалося відвоювати до 30% сумарно в сегментах Комфорт+ та Бізнес-клас, а це досить хороші показники.

Тому, якщо динаміка зберігатиметься і восени — а це, як правило, досить активний бізнес-сезон — і в нас не буде якихось нових потрясінь, то варто очікувати, що до кінця року показники піднімуться ще на 10-15%.

Ринок чекає інвестицій

Всі очікують на збільшення інвестиційного попиту, який теж почав помірно оживати десь приблизно з кінця весни.

Ми дуже сподіваємося, що в структурі попиту вдасться відвоювати до початку наступного року хоча б до 20% від обсягу інвестиційного попиту, який був до війни (до 45% від загальної кількості угод по ринку), – говорить експертка.

Стримувальним фактором у даній ситуації залишається лише реальна купівельна спроможність українців.

Не вистачає реальних цифр

На ринку хочуть вже скоріше побачити збільшення частки реального відновлення будівництва, а не номінального, який всі компанії "малюють" у звітах.

Станом на сьогодні з понад 90% комплексів, які заявили, що після 24 лютого 2022 року поновили будівництво, лише 45% зробили це по факту. А прийнятний темп взагалі мають лише 30% обʼєктів.

Ринок чекають великі зміни

В Україні можливі переформатування лідерів та зміни ринку. І ці зміни вже починають відбуватися. Це видно по темпах будівництва, а також по тому, як вводять комплекси.

Але я думаю, що найближчі рік-два ринок буде досить сильно перекраюватися. Передусім це стосується Київського регіону, а також Харківського. Тобто, ті імена, які ми вважали лідерами, то вони або будуть на останніх позиціях списку по темпах будівництва, або взагалі можуть покинути ринок. Також можлива історія, коли проєкт починався під одним брендом, а потім працює під іншим, – говорить Вікторія Берещак.

За словами експертки, саме від того, як закінчиться історія з Київміськбудом і як вона буде розгортатися, буде залежати загалом мікроклімат на ринку даного регіону.

Раніше ми повідомляли, скільки коштують квартири у Києві на вторинному ринку. Також ми писали, на які поступки готові йти власники квартир в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.