Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зросла конкуренція? На які поступки готові йти власники квартир в Україні

Результати опитування серед орендаторів свідчать про позитивні зміни на ринку нерухомості

Фото: Dim.ria, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Власники житла пропонують квартирантам знижки

Фото: Dim.ria, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Житлова ситуація в Україні набуває нових відтінків. Орендарям стало легше знайти собі квартиру або будинок. Це пов'язано з тим, що орендодавці йдуть назустріч та знижують плату за винаймання житла, щоб зацікавити потенційних квартирантів.

Про це свідчать дані опитування, проведеного на платформі OLX.

Як війна вплинула на вибір житла

Після початку повномасштабної війни лише 3% українців припинили винаймати житло, тоді як 64% продовжують орендувати квартири.

За літо 31% громадян вперше стали орендарями, а майже 23% вирішили змінити своє житло. Головною причиною для зміни місця проживання став переїзд до іншого міста — про це заявили понад 31% респондентів. Ще 23% знайшли кращий варіант оселі в межах свого міста.

При цьому близько 19% опитаних людей пояснили, що причиною зміни житла стали негативні умови оренди, а 15% орендарів були змушені покинути попередню квартиру на вимогу власника.

На які поступки йдуть власники житла

Одним із цікавих висновків дослідження є позитивна динаміка щодо зниження вартості оренди. Понад 30% респондентів повідомили, що їхні орендодавці впроваджували знижки на вартість оренди.

При цьому найчастіше зустрічаються знижки у розмірі 10-20%. Про це розповіли 46% опитаних людей. Але важливо відзначити, що половина відповідей свідчить, що умови оренди залишилися незмінними.

Який досвід від оренди житла отримали українці

Результати дослідження також вказують на те, що більшість орендарів зберігають позитивні стосунки з орендодавцями. Тільки 13,5% респондентів отримали негативний досвід, пов'язаний зі скандалами чи конфліктами.

Більше ніж 67% українців позитивно оцінюють свій досвід останньої оренди. Це пов'язано з наступними факторами:

  • комфортні умови проживання (63%);
  • лояльні умови оплати (43%);
  • доброзичливість орендодавця (41%).

У негативних відгуках 75% вказали на необґрунтовано високу ціну, понад 46% зіткнулися з поганими умовами проживання, а 37% відзначили недостатню готовність орендодавців виходити на компроміс.

Як українці шукають житло

Українці найчастіше обирають онлайн-майданчики для пошуку житла (близько 40%), також значна кількість орендарів звертається за допомогою до рієлторів (28%) та знайомих (21,5%).

За даними платформи безплатних оголошень OLX, найбільший попит на оренду квартир спостерігався в Київській (понад 130 тисяч пошуків), Львівській (95 тисяч пошуків) та Дніпропетровській (63 тисячі пошуків) областях.

Як змінилася вартість оренди житла у Києві

В столиці за останній місяць зросла середня ціна на оренду нерухомості на понад 1 000 гривень. Наприклад, найнижча ціна оренди однокімнатної квартири в Києві – 8 000 гривень. А ось, щоб орендувати двокімнатну квартиру, доведеться заплатити від 10 000 гривень.

Щоб дізнатися більш детально про ціни на оренду квартир у різних районах Києва, читайте наш матеріал.

Раніше ми повідомляли, скільки доведеться заплатити за квартири в ЖК у Києві. Також ми писали, як змінилися ціни на вторинному ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.