Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни злетять до небес? Які квартири орендують українці та до чого готуватися в грудні

Люди почали більше уваги приділяти безпеці, тому тепер і покупці, і орендарі беруть до уваги те, що розташовано поблизу нерухомості

Колаж: Pro Гроші

Попит на оренду нерухомості збільшився

Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення чимало українців змінили своє місце проживання, виїхавши в більш безпечні міста. Саме через це після 24 лютого піднявся попит на оренду нерухомості.

Рієлтор та експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов розповів сайту Pro Гроші, які квартири орендують українці та що буде з цінами.

В економкласі в оренді й досі стабільний попит на одно- та двокімнатні квартири в Києві, а також у західних областях. Таким він був у першій половині серпня 2022 року.

Також люди почали досить часто орендувати кімнати. Однак здебільшого в трикімнатних квартирах, якщо власники дають на це згоду. Ці тенденції зберігатимуться і в грудні.

Яка вартість оренди

Ціни на квартири у Києві залишилися приблизно на такому рівні:

  • 1-кімнатні – 5 000-7 000 гривень на місяць;
  • 2-кімнатні – 6 000-8 000 гривень;
  • 3-кімнатні – 9 000-14 000 гривень.

Крім того, формується попит на оренду будинків на відстані 100-150 кілометрів від столиці вартістю від 1 500 до 3 000 гривень, де є піч на дровах та вода для 3-5 спальних місць, – додав експерт.

Ринок оренди буде незмінним, як і первинний чи вторинний ринок нерухомості в кінці 2022 року.

Яку нерухомість варто обирати під час війни

Раніше ми писали, що українці вже обирають те житло, де вони зможуть відчувати себе безпечно. Люди наразі надають перевагу квартирам на першому поверсі та без панорамних вікон, як це було раніше. Також важливим критерієм у виборі житла є бомбосховище, яке бажано, щоб знаходилося поруч.

В умовах війни постали ще додаткові проблеми: пошкодження будинків, підведених комунікацій тощо. Тож перед купівлею житла скористайтеся послугами технічних спеціалістів.

Наприклад, інженер, спеціаліст по технагляду та архітектор зможуть помітити неочевидні несправності. Лише вони при візуальному огляді оцінять, наскільки будинок зруйновано чи пошкоджено.

Де продається найдешевше житло

Черкаси. Наразі в цьому місті ви заплатите близько 520 доларів за один метр квадратний.

Хмельницький. З 24 лютого тут ціни впали, тому за один метр квадратний ви віддасте 530 доларів.

Івано-Франківськ. Це місто стало одним з популярних після повномасштабного вторгнення. Адже певна кількість людей переїхала сюди заради своєї безпеки. За один метр квадратний ви віддасте тут 580 доларів.

Луцьк та Тернопіль. У цих містах ціна на нерухомість майже однакова. За один метр квадратний з вас попросять 600 доларів.

Кропивницький. Цей населений пункт теж прийняв чимало переселенців. Тому тут за один метр квадратний просять 630 доларів.

Також ми розповідали, скільки коштують квартири в новобудовах під Києвом. Ми також розбирали, як нові податки вплинуть на вартість нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.