Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грудень принесе зміни? Що буде з орендою нерухомості в Україні

Наприкінці року на ринок нерухомості прийшло певне затишшя, яке, однак, характеризується надзвичайно низьким попитом та іншими складнощами

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на ринку оренди восени стабілізувалась

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після початку бойових дій по всій території України через напад росіян українці масово почали переміщатися по регіонах. Частина виїхала за кордон, а частина людей переїхала у відносно безпечніші області на заході держави. Відповідно, ринок нерухомості у деяких містах повністю зупинився не лише через закриття реєстрів, а і через нульовий попит на житло. Та поступово ринок оговтався, і певні тренди на грудень, зокрема в оренді, українці задали ще на початку осені.

Разом з рієлтором та експертом ринку нерухомості Михайлом Артюховим сайт Pro Гроші розповідає, що буде з попитом та цінами на оренду житла в Україні у грудні.

Тепер орендар вимагає більшого


Досвід життя під час війни показав, що житло має бути безпечним. А крім того, ще й енергоефективним та енергонезалежним. Тому тепер і покупці, і орендарі беруть до уваги те, що розташовано поблизу.

Українцям наприкінці 2022 року потрібна нерухомість, яка матиме якщо не бомбосховище в самому будинку чи поруч, то паркінг або хоча б метро чи інше укриття неподалік. Крім того, увагу звертають і на те, який стан ремонту, оскільки наступна зима пройде з великими проблемами зі світлом і теплом, а тому потрібне максимальне утеплення.

Проте вимоги відрізняються по сегментах. Наприклад, Артюхов каже, що кожного року грудень – це сезон завершення оренди довгострокового житла бізнес-класу та преміум. І цей рік є найскладнішим для таких сегментів не лише через наднизький попит, а і вимоги, яким відповідає не вся нерухомість.

З одного боку орендарів майже немає. З другого – потенційні орендарі вимагають іншого, ніж пропонував ринок, а саме: меншу площу (20-30 квадратних метрів, як у 4+ зіркових готелях) та більше вимог до устаткування нерухомості і додаткових сервісів. Пропозиції від готелів зменшились, а попит від бізнесу залишився. Тому ця ніша відкрита в сегменті житлових апартаментів майже в кожному обласному центрі України та містах з активним логістичним завантаженням.
Михайло Артюхов

Михайло Артюхов

Експерт ринку нерухомості

Трохи інша ситуація в економкласі. У цьому сегменті активність орендарів більша, однак про відновлення показників до рівня лютого 2022 року взагалі не йдеться.

Які квартири орендують українці та що буде з цінами


Експерт зазначив, що в економкласі в оренді зберігається досить стабільний попит на одно- та двокімнатні квартири в столиці, а також у західних областях. Таким він був у першій половині серпня 2022 року, таким він зберігається і наприкінці листопада. А от трикімнатні квартири зараз все частіше починають винаймати покімнатно, якщо власники дають на це згоду.

Власне Артюхов каже, що ці тенденції зберігатимуться в грудні. Як і вартість оренди, яка, наприклад, у Києві залишиться приблизно на такому рівні:

  • 1-кімнатні – 5 000-7 000 гривень на місяць;
  • 2-кімнатні – 6 000-8 000 гривень;
  • 3-кімнатні – 9 000-14 000 гривень.

Крім того, формується попит на оренду будинків на відстані 100-150 кілометрів від столиці вартістю від 1 500 до 3 000 гривень, де є піч на дровах та вода для 3-5 спальних місць, – додав експерт.

Отже, ринок оренди буде незмінним, як і первинний чи вторинний ринок нерухомості в кінці 2022 року.

Що відбувається на первинному ринку


Як ми вже писали раніше, на житло у новобудовах попит найменший і проблеми для забудовників надто великі. І основним чинником проблем є війна. Тому у 2022 році основними є кілька проблем:

  • на таке житло надзвичайно впав попит, оскільки в потенційних покупців недостатньо на нього грошей, прискорилась інфляція, зменшились можливості доступного іпотечного кредитування і є загальна невизначеність щодо майбутнього;
  • девелопери не можуть реалізувати плани, оскільки різко зросла собівартість будівництва, у них недостатньо капіталу та немає можливості залучити кредитування, до того ж ускладнилась робота через руйнування вітчизняних підприємств-виробників будматеріалів та через перебої з електроенергією. До всього додаються ще й порушені логістичні зв'язки та нестача кваліфікованої робочої сили.

Ціни в цьому сегменті будуть незмінними протягом грудня. Дізнавайтеся, що натомість чекає на вторинний ринок нерухомості і якими там будуть ціни.

Крім того, ми пояснювали, які заборони на продаж житла діють в Україні та якими є 5 трендів на ринку нерухомості цієї осені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.