Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За все заплатить покупець? Як нові податки вплинуть на вартість нерухомості

З 1 листопада 2022 року набирають чинності норми Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України"

Фото: Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться вартість квартир

Фото: Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 листопада запровадять для девелоперів податок на додану вартість за касовим методом, а для людей-продавців на первинному ринку – податок на доходи фізосіб у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі та ціною продажу під час першого продажу квартири.

Про це Pro Гроші розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За все заплатить покупець

За словами експерта, нововведення в оподаткуванні на первинному ринку не лише спричинять докорінні зміни в ціноутворенні, а й вплинуть на кількість інвесторів, що вкладають кошти в первинний ринок з метою їхнього збереження та примноження.

"Додаткові витрати, які виникнуть у девелопера через дію цього закону, з великою вірогідністю будуть покладені на плечі покупців, що у найближчий час може суттєво скоротити кількість інвесторів та покупців на первинному ринку", – каже експерт.

Водночас він наголосив, що новий закон – це намагання державних органів зменшити маніпуляції з податковим кредитом, який виникає у компаній-забудовників в процесі будівництва, та спроба збільшити надходження в бюджет.

"На мій погляд, у цьому випадку ПДВ не виконуватиме своєї прямої функції, а саме стримування перевиробництва, а у випадку будівництва в умовах війни та необхідності стимулювання економіки, ПДВ має бути взагалі скасований та змінена сама сутність та форма такого податку. Це дасть змогу, по-перше, унеможливити будь-які маніпуляції з відшкодуванням та оптимізацією ПДВ, по-друге стимулюватиме зростання будівництва", – зазначив Семенцов.

На його погляд, з великою вірогідністю ПДВ у розмірі 20% стане додатковим навантаженням на ціну для покупця-інвестора.

"Ціни на первинному ринку можуть зрости щонайменше на 20% без врахування зростання собівартості будівництва", – вважає експерт.

Як змінюється вартість квадратного метра

Він нагадав, що за весь цикл будівництва ціна квадратного метра зростає в середньому на 30-35% від початкової ціни "на котловані". Однак із запровадженням ПДВ для девелоперів стартові ціни можуть зрости в середньому на 10-15%.

"Іншими словами, девелопери відразу "підготуються" до майбутньої сплати ПДВ, збільшивши початкові ціни. Відповідно може знизитися амплітуда зростання цін від початкових стадій будівництва до моменту введення об'єкта в експлуатацію", – зазначив Семенцов.

Експерт розповів, що за весь цикл будівництва ЖК, девелопери в середньому переглядають ціни 7-10 разів із "кроком" збільшення вартості кв.метра у 3-5% від попередньої ціни кв.метра. У разі якщо стартові ціни зростуть в межах 15% через запроваджений ПДВ, то, на його думку, скоротиться кількість "фаз" зростання цін.

Нагадаємо, раніше видання Pro Гроші поспілкувалося з експертом ринку нерухомості Вікторією Берещак про зростання цін на житло та про те, чи варто зараз купувати та продавати житло.

Також ми розповідали, яка зараз вартість оренди квартир в різних районах Києва та які незабаром можливі зміни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.