Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Агонія вторинного ринку житла? Чому продавці квартир можуть перейти на розрахунки в гривнях

На відміну від первинного ринку нерухомості, вторинний сильно залежить від курсу долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як курс долара впливає на ринок нерухомості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення Росії на територію України не могло не вплинути на ринок нерухомості. Окрім зовнішньої небезпеки, на ринок житла почав тиснути і курс долара. Так, для того, щоб встояти, вторинний ринок житла може перейти на розрахунки в гривнях.

Про це сайту Pro Гроші розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлтерів) України Юрій Піта.

Як зміна курсу долара впливає на ринок житла

За словами експерта, найбільше через коливання курсу валют страждає саме вторинний ринок житла.

Якщо говорити про первинний ринок, то тут забудовники зазвичай продають квадратні метри за гривню. Тому коливання валюти ніяк не впливають на ціну квартири.

Піта пояснює, якщо в людини є 50 тис. доларів, за нинішнім курсом, вона зможе купити квартиру за 2 млн гривень. Але якщо курс зросте до 50 грн/долар, то відповідно й заощадження людини зростуть до 2,5 млн. Водночас, ціна на квартиру залишиться незмінною.

Щодо вторинного ринку, то він таки ж прив’язаний до вартості долара. Річ у тім, що при зростанні курсу валют, продавці на вторинному ринку також піднімають ціни. Таким чином вони почали втрачати багатьох покупців.

Українці через таку тенденцію почали звертати увагу більше на первинний ринок, бо це банально приносить більше вигоди.

У людей немає спроможності купувати житло в доларах на вторинному ринку. Тому замість того, щоб обрати для себе меншу квартиру, вони починають придивлятися до первинного", – каже Піта.

Змусити продавців на вторинному ринку може лише відсутність попиту до нього. Власне, до цього все й іде. Отже, їм доведеться або знижувати ціну в доларах, або прив’язати її хоч на якийсь час до гривні.

На які квартири у 2023 році буде попит

Через повномасштабну війну українці почали по-новому обирати житло. Так, питання безпеки вийшло на перший план.

Експерт зазначає, що насамперед українці звертають увагу на те, чи не розташоване житло біля об’єктів воєнної та критичної інфраструктури.

Також покупці почали звертати увагу на близьке розташування укриття. Це може бути або хороший паркінг, метро, або ще щось, що можна використовувати як об'єкт укриття.

Про те, як змінилися запити українців через віялові відключення світла, детальніше читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, про антитренди в дизайні інтер'єру. Також ми розповідали про те, які акції та знижки пропонують забудовники під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.