Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яким буде курс долара у лютому – до чого готуватися українцям

Експерт пояснив, що може змінитися на валютному ринку у наступному місяці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з курсом долара у лютому

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом лютого можливі незначні короткотермінові коливання курса долара – на прикладі першої декади січня. Однак вони будуть більш ситуативними, а не системними.

Про це в коментарі Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Він зауважив, що попри те, що у лютому виповнюється рік з початку широкомасштабної війни, віра українці в майбутню перемогу, а також потужна робота ЗСУ, позитивно впливають на фінансову складову суспільного життя.

Окремо експерт виокремлює політику НБУ щодо розміру облікової ставки та офіціного курсу долара. На його думку, завдяки цьому ринок буде стабільним і у лютому.

Ситуація на валютному ринку багато в чому залежатиме від ефективних рішень НБУ що стосуватимуться розміру облікової ставки та офіційного курсу валют. За всіма ознаками, у найближчий місяць навряд чи можливий їхній перегляд, а відтак буде створене підґрунтя для збереження стабільного курсу валют.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Крім цього, на думку експерта, на валютний курс впливатимуть:

  • рівень інфляції за підсумками січня;
  • збереження рівноваги між попитом і пропозицією на готівкову валюту;
  • своєчасні валютні надходження за експорт збіжжя;
  • фінансова та матеріально-технічна допомога партнерів України.

Нині на валютному ринку панує стриманий оптимізм: поки немає передумов до радикальних змін наявних валютних трендів, ситуація знаходиться в прийнятному та прогнозованому стані. Наразі існують всі підстави вважати, що курс долара, як і протягом останніх 3 місяців, перебуватиме в межах 40-41 грн / $, що буде важливо для загалом непростої зими 2023 року, – пояснив Марченко.

Коли НБУ може повернутися до плаваючого курсу

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський пояснив, що наразі у центробанку не бачать причин для того, щоби повернутися до плаваючого курсу.

За його словами, таке повернення не пов'язане з жодними календарними датами. Вся справа в передумовах.

В НБУ переконані, що в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою. При цьому важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися.

"Це (повернення до плаваючого курсу, – ред.) станеться тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань. До повномасштабного вторгнення цю роль відігравала інфляція", – пояснили в НБУ.

Раніше ми писали, які долари в Україні не хочуть приймати навіть на чорному ринку. Також ми розповідали про те, як курс долара змінив правила гри на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.