Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ваша люстра вже не в моді. Топ-8 антитрендів в дизайні інтер'єру на 2023 рік

Разом з експертом пояснюємо, які рішення в дизайні вже є застарілими й чим замінити головні антитренди 2023 року

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Дещо в ремонті вже краще взагалі не використовувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Потреба робити ремонт у людей виникає постійно, і всім завжди хочеться, аби будинок чи квартира виглядали сучасно. Проте тренди не завжди залишаються з нами на роки, деякі з них швидкоплинні. І пропустити момент, коли щось робити вже не модно, дуже легко.

Сайт Pro Гроші разом з архітекторкою і дизайнеркою Оксаною Рибченко розповідає, які основні антитренди у дизайні інтер'єру є у 2023 році та чим їх замінити.

8 речей, яким не місце в дизайні


Звісно, тренди змінюються, хочеться завжди мати модний ремонт і відповідати сучасним тенденціям. Але це бажання є не у всіх, і цілком нормально, коли те, що ми називаємо антитрендами, знову і знову з'являється в будинках. Адже, як каже експертка, ключовими є бажання і потреби людей, а не прописана дизайнерами мода.

Незалежно від трендів або антитрендів головним є бажання замовника. Якщо людина хоче, то вона це робить. І опиратися на тренди і антитренди я ніколи не раджу. Але є основні тенденції, причому вони стосуються і практичного виконання, – пояснила Рибченко.

Тож якщо хтось бажає слідувати моді, то антитренд №1 – це показова розкіш і стиль артдеко. Це гламурний декор, декоративні карнизи на стелю, різні лампи в цьому стилі, люстри, загалом освітлення. Дизайнерка каже, що він був популярним 2-3 роки тому, у багатьох магазинах в продажах було багато освітлення в стилі артдеко, але зараз це все відходить.

Стиль артдеко
Стиль артдеко
Фото: Pinterest

На заміну прийшли прості форми, функціональність і екологічний стиль. Про них ми вже розповідали у попередньому розборі трендів у дизайні інтер'єру.

Антитренд №2 – малоформатна плитка у санвузлах, на кухнях. Зокрема, такі розміри, як 30х30, 40х40, 60х30. На заміну приходять широкоформатний керамограніт, розміром мінімум 60х60 і більше: 80х80, 120х60, 120х120 і так далі. Як каже експертка, чим більше, тим краще.

Малоформатна плитка
Малоформатна плитка
Фото: Pinterest

Антитренд №3 – акцентна стіна.

Часто ми могли побачити, коли в приміщенні три стіни одного кольору і четверта стіна виділена шпалерами, яскравим малюнком. Це зараз вважається антитрендом. І на заміну цьому прийшли або однотонні стіни, або дві стіни в один колір, дві в інший, або ж стеля і стіна можуть бути в один колір. Тобто оця акцентна стіна вже відійшла, – пояснила експертка.

Акцентна стіна
Акцентна стіна
Фото: Pinterest

Антитренд №4 – це дерев'яні рейки. Вони з'явились у нас близько 8 років тому і дуже всім подобались, але їх стало надто багато. Замість них тепер використовують металеві перегородки, а також гіпсові рейки.

Дерев'яні рейки
Дерев'яні рейки
Фото: Pinterest

Антитренд №5 – те, що насправді дотепер дуже часто роблять. Це глянцева натяжна стеля і пластикові карнизи. Рибченко каже, що загалом натяжна стеля використовується, але вона має бути біла матова і має використовуватися трохи тіньового шва. Тоді це виглядатиме стильно і практично.

Глянцева стеля
Глянцева стеля
Фото: Pinterest

Антитренд №6 – двері зі складним дизайном і скляними вставками фігурної форми. Тепер знову ж використовуються прості форми без рамок, фігурок і так далі.

Двері зі складним дизайном
Двері зі складним дизайном
Фото: Pinterest

Антитренд №7 – люстра по центру. Як пояснила експертка, зараз відбувається переосмислення освітлення в ремонті й цей розділ в дизайні починає розвиватися окремо.

Серед дизайнерів це вважається поганим тоном. Зараз використовується зоноване освітлення, освітлення на стінах, підсвітки. І воно стає все більш мінімалістичним, непомітним. Звичайно, є акцентні світильники, але вони розташовані зонально. Такий старий антитренд як люстра в кімнаті по центру вже давно відійшов, – зауважила Рибченко.

Люстра в центрі кімнати
Люстра в центрі кімнати
Фото: Pinterest

Врешті антитренд №8 не такий категоричний, але від нього також поступово відмовляються дизайнери та замовники. Це чорна сантехніка. З одного боку це виглядає стильно, але іноді важко знайти виробника, який би давав якісний товар, щоб він довго служив. Тому зараз все більше зустрічається сантехніка, зокрема змішувачі з металу різного кольору, або ж взагалі біла сантехніка. Власне остання стає новим трендом у дизайні.

Чорна сантехніка
Чорна сантехніка
Фото: Pinterest

Мода любить гроші


Загалом експертка вже розповідала нам, що якісь унікальні речі, які є гарячими трендами й панують на ринку кілька сезонів зазвичай є дорожчими та важкодоступні, порівняно із простими універсальними речами.

Наприклад, беремо сантехніку. Звичайну білу: або раковини білі, або крани, або змішувачі. Або душеві гарнітури у хромі або чорному. Це все одна ціна. А от тренд задає яскраві відтінки, і звичайно, це буде коштувати дорожче. Або ж м'які меблі в трендових текстурах і відтінках, та ж сама тканина букле, вони будуть коштувати дорожче, ніж звичайні обшивки, – пояснила дизайнерка.

Як і в кольорах, у трендах на меблі також деякі тенденції зберігаються вже кілька років. Власне, вони перекликаються: природність, мінімум шуму і деталей, екологічність.

Дізнавайтеся, які меблі варто купити у 2023 році. Крім того, ми розповідали, чому ремонт за дизайн-проєктом вигідний і хто без нього не обійдеться.

А більше матеріалів про дизайн інтер'єру і ремонт шукайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.