Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відрядження за часів війни: як змінився розмір добових витрат у 2023 році

З'ясовували подробиці нарахування добових у разі необхідності їхати в відрядження під час дії воєнного стану

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Як нараховують добові за кожен день відрядження

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Відрядження – поїздка працівника до іншого населенного пункту для виконання службового доручення або навчання за наказом керівника. За кожен день відрядження співробітнику мають відшкодовувати добові витрати, які не потребують документального підтвердження.

Про це нагадує видання Новое время.

На що можна витратити добові

Добові в першу чергу призначаються на харчування працівника та на фінансування інших його щоденних потреб. Добові не входять до складу фонду оплати праці. Що ще варто знати про ці виплати:

  • добові не оподатковуються як зарплата;
  • на них не нараховується ЄСВ як на зарплату;
  • працівник окрім добових за дні відрядження ще й отримує зарплату, хоч вона й розраховується за іншими правилами, ніж у звичайні робочі дні;
  • добові не підлягають індексації.

Для роботодавців неоподаткований розмір добових визначає Податковий кодекс. У 2023 році він становить:

  • для відряджень по Україні — не більш як 0,1 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження — 670 грн (6700 грн х 10%);
  • для відряджень за кордон — не вище 80 євро за кожен календарний день відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

У разі виплати добових у сумі, яка перевищує вище вказані розміри, різниця оподатковується ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Стандартний строк службового відрядження

На скільки відправляти працівника у службову поїздку – визначає особисто керівник установи. Цю та іншу обов’язкову інформацію щодо поїздки має містити "Наказ про відрядження". Від тривалості поїздки залежать добові на відрядження. Однак під час встановлення тривалості керівник має зважати на певні вимоги законодавства. Одна службова поїздка може тривати не довше:

  • 30 календарних днів — у межах України;
  • 60 календарних днів — за кордон.

Строк відрядження держслужбовця протягом року не може перевищувати 60 днів.

Чи законно штрафувати працівників

Раніше ми вже писали, що будь-які види стягнень мають бути прописані у трудовому договорі. Адже, влаштувавшись на роботу, людина має розуміти, яке покарання вона понесе у разі порушення трудової дисципліни. Стягнення можуть бути як грошові, так і адміністративні.

Детальніше ви можете прочитати у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, чи може працівник оскаржити рішення про грошове стягнення. Також ми писали, чому українцям можуть не надати відпустку. Крім того, ми писали, за що роботодавець може отримати 8 років тюрми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.