Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи на роботі обов'язкові? Чи може працівник оскаржити рішення про грошове стягнення

Разом з експертом пояснюємо, які штрафи не можуть утримувати із заробітної плати працівника

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи може працівник оскаржити рішення про грошове стягнення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роботодавець може оштрафувати працівника, якщо пункт про грошове стягнення був прописаний у трудовому договорі. Однак, чи може працівник оскаржити таке рішення?

Про це розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту Pro Гроші.

Чи може працівник оскаржити рішення про грошове стягнення

Йдеться про штрафи, які не передбачені трудовим законодавством та трудовим договором. Тобто, якщо робітник підписав цей договір під час працевлаштування, то він автоматично погодився з усіма зазначеними пунктами, зокрема з пунктом про грошове стягнення.

Звичайно, є випадки, коли працівник не згоден із пред'явленим штрафом.

Наприклад, на роботі під час інвентаризації виявили нестачу, склали акт та вказали працівника як матеріально відповідну особу. У такому разі, якщо він не згоден матеріально компенсувати нестачу, підприємство вже буде приймати рішення, яким чином стягувати штраф з працівника.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Підприємство може утримати компенсацію з заробітної плати, але у такому разі працівник може оскаржити це рішення в суді. Знову ж таки, під час працевлаштування потрібно ретельно продивитися всі пункти в трудовому договорі.

У більшості випадків штрафують працівників, які працюють неофіційно. Адже під час офіційного працевлаштування навряд чи будуть передбачені якісь штрафи в трудовому договорі, – каже Кравець.

Які штрафи передбачені на роботі

Раніше адвокат Ростислав Кравець розповідав, що всі види стягнень, грошових або адміністративних, мають бути прописані у трудовому договорі. До адміністративних (дисциплінарних) порушень можна віднести навіть запізнення на роботу або з обідньої перерви.

Якщо працівник запізнився хоча б на хвилину, це вважається порушенням трудового законодавства і, відповідно, вже питання буде стояти в рамках дисциплінарної відповідальності. Але все залежить від роботодавця, – зазначив експерт.

Щодо грошових стягнень, це може бути позбавлення премії, надбавок, виплат. Експерт також наголосив, що за порушення трудової дисципліни працівника навіть можуть звільнити. Все це вирішується в рамках трудового законодавства і за наявності трудових договорів або контрактів.

Більше про штрафи на роботі читайте в нашому матеріалі. Також ми писали, чи законно не відпускати працівників у відпустку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.