Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна і повітряні тривоги: як роботодавець може отримати до 8 років тюрми

Розповідаємо, яке покарання та у яких випадках передбачене для керівників компаній

Фото: Кирило Тимошенко, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роботодавець несе відповідальність за працівників

Фото: Кирило Тимошенко, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні на роботодавцях лежить відповідальність за життя людей, які знаходяться в офісі, магазині чи коворкінгу та не хочуть спускатися до укриття під час тривоги. У деяких випадках передбачена навіть кримінальна відповідальність та загроза позбавлення волі.

Про це йдеться у матеріалі видання Forbes.

Згідно з українським законодавством, на випадок повітряної тривоги роботодавець повинен захистити працівників. Для цього треба зробити таке:

  • Встановити гучномовець в офісі, який буде повідомляти про повітряну тривогу та озвучувати адресу найближчого укриття. Це правило стосується тих роботодавців, у яких 25 і більше працівників.
  • Розробити й довести до відома працівників План реагування на надзвичайні ситуації (якщо в офісі працюють понад 50 людей) або Інструкцію щодо дій персоналу в разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій (якщо в офісі менш як 25 людей). У таких документах насамперед повинно бути детально розписано, куди і як іти працівникам, якщо буде оголошена повітряна тривога. Також там можуть бути прописані інструкції, що робити з матеріальними цінностями й документами, та інші службові деталі.

Яке покарання може бути для керівника

У разі найгіршого сценарію, якщо ворожа ракета влучить по будівлі офісу і постраждає хтось із працівників, почнеться розслідування правоохоронних органів. Вони можуть перевірити, чи була розроблена вищезгадана документація. Тобто, чи знали працівники, що мають робити у випадку повітряної тривоги.

Якщо ці вимоги не виконані, роботодавця можуть притягнути в тому числі до кримінальної відповідальності за однією зі статей:

  • Стаття 367 КК України (службова недбалість). Можна отримати від 2 до 5 років позбавлення волі.
  • Стаття 270 (порушення правил пожежної або техногенної безпеки). Можна отримати від 3 до 8 років позбавлення волі.

Водночас з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року жодного подібного кейсу не було.

Однак через війну у Верховну Раду внесли законопроєкт № 7546, який передбачає доповнення Кримінального кодексу ще однією статтею – про порушення законодавства у сфері цивільного захисту в умовах воєнного стану. Якщо законопроєкт підтримають нардепи, роботодавці можуть отримати від 3 до 8 років позбавлення волі за порушення нової статті Кримінального кодексу.

Раніше ми розповідали про новий вид штрафу на роботі. Також ми пояснювали, чи реально українцям поновитися на посаді після звільнення через окупацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.