Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про відпустку можна забути? Чи законно не відпускати українців з роботи

Розповідаємо, коли та чому працівнику можуть не надати оплачувану відпуску

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому працівнику можуть не надати відпустку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні роботодавець має право не відпустити працівника у відпустку, але за умови, що коли війна закінчиться, він одразу може піти на відпочинок.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Чому можуть не надати відпустку

Він зауважив, що працівнику можуть не надати відпустку, особливо, якщо йдеться про необхідність знаходження на робочому місці тієї чи іншої особи. Верховна Рада ухвалила відповідні зміни у Законі України "Про відпустки", згідно з якими працівнику можуть не надати відпустку навіть у запланований заздалегідь строк. Це стосується всіх сфер діяльності, але все залежить від керівника підприємства.

Розглядаючи мирний час, то якщо відпустка була запланована, працівника повинні відпустити, однак є виключення, наприклад, оголошення надзвичайного стану. Тоді за працівником залишається право скористатися відпусткою, але вже по закінченню будь-яких непередбачених ситуацій. Якщо відпустка не запланована, то це все йде на розгляд керівництва, адміністрації підприємства.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Якщо у мирний час у співробітника була запланована відпустка, а роботодавець відмовляється його відпускати, то він може стягнути з роботодавця моральну та матеріальну шкоду у розмірі оплачуваної відпустки, або вартості путівок, на які витратився співробітник.

У випадку неофіційного працевлаштування, працівник не може розраховувати на жодні трудові гарантії.

У неофіційно працевлаштованої людини не може бути відпустки, все тримається на чесному слові з роботодавцем. Однак варто пам'ятати, що умови праці при неофіційному працевлаштуванні дуже відрізняються від звичайних. Зокрема на таких працівників не розповсюджуються трудові гарантії, наприклад, оплачувана відпустка або лікарняні, – зазначив експерт.

Щодо кількості днів, то все залежить від професії, але стандартно працівник має 24 дні на рік оплачуваної відпустки. Наприклад, у вчителів є додатково місяць відпустки, у людей, які працюють на шкідливих виробництвах – є кілька днів додатково. Але з цим можуть виникнути проблеми під час воєнного стану, адже структура роботи деяких сфер діяльності значно змінилася.

Коли українцям можуть відмовити у виплаті лікарняних

Роботодавець може відмовити працівникові у виплаті лікарняних лише за умови, якщо листок непрацездатності не зареєстрований або це зроблено неналежним чином, тоді це буде вважатися прогулом. Виплата лікарняних відбувається на підставі документів, які надаються працівнику і містяться у відповідній базі даних.

В інших випадках підстав не здійснювати виплату лікарняних немає. Якщо роботодавець не здійснює виплати лікарняних, потрібно зробити такі дії:

  • спочатку звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо здійснення цих виплат;
  • у разі, якщо роботодавець не реагує на цю вимогу – звертатися до суду щодо примусового стягнення виплат.

Раніше ми розповідали, що в Україні запровадили новий вид відпустки. Також ми писали, як оплачують відпустку по вагітності у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.