Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи на роботі: чи може керівник позбавити вас грошей

Разом з експертом пояснюємо, за що можуть штрафувати працівників на підприємствах та чи законно це

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи законно штрафувати працівників

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час працевлаштування потрібно ретельно продивитися всі розділи в трудовому договорі. Адже там повинні бути прописані пункти про грошове стягнення у разі порушення трудової дисципліни.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Які штрафи на роботі є законними

Зазвичай всі види стягнень мають бути прописані у трудовому договорі або контракті, який укладається між працівником та роботодавцем. Стягнення можуть бути як грошові, так і дисциплінарні.

Грошовими стягненнями можуть бути, наприклад, позбавлення премії, надбавок, виплат. За порушення трудової дисципліни працівника навіть може бути звільнено. Все це вирішується в рамках трудового законодавства і за наявності трудових договорів або контрактів, укладених між працівником та роботодавцем.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

До дисциплінарних порушень можна віднести навіть запізнення на роботу або з обідньої перерви. Якщо працівник запізнився хоча б на хвилину, це вважається порушенням трудового законодавства і, відповідно, вже питання буде стояти в рамках дисциплінарної відповідальності. Але все залежить від роботодавця.

Якщо людина затрималася на 3 години без поважної на те причини, її можуть звільнити або позбавити виплат, премій. Це вже вирішує роботодавець, – каже експерт.

Щодо суми грошових стягнень, все йде на розсуд роботодавця — саме він вирішує, чи буде це відсоткове стягнення або повне позбавлення виплат. За словами експерта, в такому випадку все залежить від виду дисциплінарного порушення.

Щоб сказати, що той чи інший штраф дійсно є законним, потрібно дослідити трудові договори, контракти, штатні розклади, умови роботи. Бо у наш час багато компаній перейшли на дистанційну форму роботи, і у роботодавців з'явилися певні вимоги до працівників та обмеження, – пояснив Кравець.

Необґрунтовані звинувачення

За словами експерта, бувають випадки, коли працівник стикається з булінгом, зазвичай це спостерігається на державних підприємствах. Таким чином роботодавець починає просто знущатися з працівника, необґрунтовано виставляти претензії до якості роботи, давати завдання, які не входять в повноваження, зазначені в посадовій інструкції.

Вирішити таку проблему можна в судовому порядку, але це займає велику кількість часу, грошей, та потрібно мати достатньо доказів, аби довести, що ставлення саме до цього працівника є не таким, як до інших. Тому що все одно будь-яка догана має під собою певні обставини, – зазначив експерт.

Також він наголосив, що притягнути працівника до будь-якої відповідальності без доказів та з'ясування обставин – вкрай важко. Тому роботодавці мають об'єктивно пояснювати, за яке саме порушення працівника позбавляють премій, виплат або звільняють.

Раніше ми розповідали, чи законно не відпускати працівників у відпустки. Також ми писали, який штраф може отримати ФОП, якщо розрахуватися з рахунку для власних потреб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.