Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запровадили покарання за цькування на роботі: що чекає на "токсичних" співробітників

Відтепер приниження гідності, честі та репутації працівника на роботі є порушенням законодавства

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рада ввела в законодавство України поняття "мобінг"

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 5749, який передбачає адміністративну відповідальність за мобінг — за системні цькування чи приниження на роботі кривдників каратимуть.

Про це повідомила депутатка від "Слуги народу" Юлія Гришина у своєму Telegram-каналі.

Яка відповідальність передбачається за цькування на роботі

Згідно з новим законом передбачається наступна відповідальність за мобінг:

  • 1 700-2 550 грн або 20-40 годин громадських робіт;
  • 3 400-5 100 грн або 40-60 год робіт за вчинення повторно протягом року або групою осіб.

Нагадуємо, це вже другий закон в питанні мобінгу. Раніше законопроєктом № 5748 Рада ввела до українського законодавства поняття "мобінг".

Закон встановив, що систематичні умисні дії роботодавця або трудового колективу, які спрямовані на приниження честі, гідності та репутації працівника є порушенням українського законодавства.

Як розпізнати хамство на роботі

Стосунки у колективі досить часто бувають неприємними. Однією з причин може стати хамство у робочих стосунках. Воно буває різним, тож розпізнати його іноді не так просто, а ще складніше — правильно реагувати.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з психотерапевткою, коучем з ораторського мистецтва та практикуючою студенткою Міжнародного університету гештальт-терапії й мистецтва Ольгою Майсак про те, як розпізнати хамство на роботі, реагувати на нього і до чого воно може призвести.

Експертка зазначає, що можна виділити декілька видів хамства. Якщо говорити про відкрите хамство (перший варіант), то, звичайно ж, дорослій людині розпізнати його не складно, бо агресивна подача і підвищений тон завжди є маркерами порушення кордонів.

Але є ще два види хамства, на які не одразу можна відреагувати адекватно.

Це питання, які проривають своєю безтактністю особисті кордони і є, м'яко кажучи, недоречними, а іноді й відверто грубими. Третій вид хамства — це маніпулятивні жорсткі словесні подачі, які є реакціями на щось або емоційними вкидами. І всі ці три моменти "вибивають з колії" людину, яка не очікує чи не стикалася з якимось із них та не знає як реагувати.
Ольга Майсак

Ольга Майсак

психотерапевтка, коуч з ораторського мистецтва та практикуюча студентка Міжнародного університету гештальт-терапії і мистецтва

Розпізнати будь-який з цих видів хамства можна не лише за зовнішніми ознаками, а ще й бувши уважним до свого стану.

Наприклад, третій вид, тобто маніпулятивна словесна подача, може бути вимовлена хамом і з посмішкою, нести таке подвійне послання, яке збиває з пантелику. Людина посміхається, ніби нічого такого не каже, але одночасно ми відчуваємо сильний дискомфорт, приниження, насміхання, ніби нас "штрикають паличкою" у незахищене морально місце.

Хам може ще у кінці додати – "ой, а чого це ти ображаєшся, нічого такого я не сказав", і тоді подвійне послання буде підсилено, і ми можемо думати, що це ми "не в порядку ", а не він і його слова не такі, — пояснює Ольга Майсак.

Про те, як правильно реагувати на хамство на роботі читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не варто поводитися на роботі. Також ми розповідали, які професії почали втрачати актуальність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.