Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Професії минулого? Які спеціалісти можуть втратити роботу після війни

Розповідаємо, які професії втрачають свою популярність та чому так відбувається

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які професії потроху втрачають свою популярність

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни ринок праці в Україні суттєво змінився. Деякі професії вже не є такими затребуваними, якими були раніше, тому вони потроху відходять у минуле.

Сайт Pro Гроші розповідає, на які професії знизився попит після початку війни Росії проти України.

Хто може залишитись без роботи

Наразі в Україні стрімко зростає попит на кур'єрів, людей, які пов’язані з електронними продажами та, звісно ж, представників ІT-сектора. Однак такі професії як касири, продавці, операціоністи у банках вже не користуються великим попитом, як до початку повномасштабної війни.

Це пов'язано з тим, що зараз багатьом людям зручніше користуватися онлайн-банкінгом, замовляти речі через інтернет-магазини, а розраховуватись в супермаркетах на касах самообслуговування. Це приклади того, що деякі професії потроху відмирають.

В майбутньому більш затребуваними будуть фахівці саме ІT-сектора, наприклад, спеціалісти по штучному інтелекту, блокчейн-розробники та інші. Також буде великий попит на спеціалістів з електронних продажів.

Як на компанії впливають різні формати роботи

Наразі 63% бізнес-лідерів українських компаній та 48% керівників світових компаній зауважили, що гібридний режим роботи позитивно вплинув на інвестиції в технології робочого місця.

Щодо впливу віддаленої роботи на утримання співробітників, думки українських та світових бізнес-лідерів кардинально відрізняються. 15% керівників у світі кажуть, що такий формат роботи негативно вплинув на утримання працівників, а в Україні бізнес-лідери, навпаки, визнали, що можливість працювати з дому або з офісу вплинула на це позитивно.

В деяких компаніях в Україні спостерігається негативний вплив гібридної роботи на продуктивність співробітників (42%) та погіршення їхнього морального стану (37%). А от у світі ці показники набагато нижчі — 13% та 12% відповідно.

Раніше ми розповідали, як знайти роботу без досвіду, якщо вік людини перевищує 40 років. Також ми писали, як розпізнати хамство на роботі та як правильно на нього реагувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.