Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На посаду можуть не взяти: яка інформація про кандидата відлякує роботодавців

Деякі роботодавці можуть відмовити у працевлаштуванні, якщо дізнаються про неблагонадійну ситуацію з кредитами

Фото: Pexels

Роботодавець під час співбесіди може поцікавитися кредитною історією

Фото: Pexels

Під час співбесіди кандидата на посаду оцінюють за різними критеріями. У деяких компаніях до вибору працівника підходять настільки скрупульозно, що вимагають ознайомитися з кредитною історією. Якщо отримана інформація не задовольнить, не виключено, що у роботі відмовлять.

Про це йдеться на порталі Work.ua.

Опитавши роботодавців, виявилося, що найчастіше вдаються до перевірки кредитного рейтингу та історії для найму на такі посади:

  • продавці, касири, торговельні представники;
  • керівники вищої ланки;
  • бухгалтери, банкіри;
  • учителі, вихователі;
  • стоматологи;
  • логісти, водії, охоронці, слюсарі;
  • баристи, кондитери.

Як видно, найбільш прискіпливо ставляться до людей, яких беруть для роботи з фінансами, обліку, обробки готівки тощо. Як зауважила рекрутерка однієї з компаній, "якщо під час перевірки виявиться, що людина принципово не платить кредит, і вважає, що може уникнути погашення боргу, тоді ми можемо відмовити кандидату, адже він уже неблагонадійний".

Звісно, кредитна історія не може бути єдиним фактором, за яким визначають професійність та надійність співробітника. Але це привід вдатися до більше детального аналізу, оскільки завжди існуватиме ризик виникнення проблем. Наприклад, працівник може обікрасти компанію через колекторів, які погрожують і вимагають негайного повернення боргу.

Де беруть дані про кредитну історію

Адвокат Микита Чубенко зауважив, що роботодавець має кілька варіантів отримання відомостей. Перший – попросити кандидата самостійно надати інформацію, а той вже бере паперову чи електронну довідку в Українському бюро кредитних історій (УБКІ) або формує документ у Приват24. Там будуть дані щодо кількості оформлених позик, строків кредитування, дат і сум, помісячних протермінувань.

Другий варіант – роботодавець звертається до УБКІ та отримує виписку про конкретну людину. Щоб процес був успішним, необхідно виконати три умови:

  • бути юридичною особою, а не ФОПом;
  • мати згоду потенційного працівника;
  • бути під’єднаним до бази УБКІ.

Якщо людина не дасть згоди на поширення даних про власну кредитну історію, Бюро не відкриє доступ до неї на вимогу роботодавця.

Як дізнатися більше про кредитну історію

Раніше ми розповідали, що підтягнути фінансову грамотність у питаннях, які стосуються кредитного рейтингу та історії, можна за допомогою освітнього серіалу. Нещодавно проєкт "Дія.Освіта" запустив новий серіал, який за кілька коротких відеороликів дасть чимало корисної інформації.

Після перегляду ви знатимете:

  • як підтримувати свій рейтинг у хорошому стані;
  • куди скаржитися на помилки;
  • чим займаються кредитні бюро;
  • як захиститися від шахрайства;
  • що робити у випадку оформлення кредиту сторонніми особами на ваше ім’я та багато іншого.

По завершенню мінінавчання потрібно пройти невелике фінальне тестування та закріпити знання.

Раніше сайт Pro Гроші писав про пільгове кредитування та розповідав, якими змінами здивують бізнес у 2024 році. Також ми повідомляли, що українці можуть виграти пільговий кредит на квартиру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.