Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільгове кредитування: якими змінами здивують бізнес у 2024 році

Програма пільгового кредитування "5-7-9" вже у 2024 році може зазнати серйозних змін на тлі зростаючого запиту з боку українського бізнесу

Фото: Unsplash

Як зміниться програма кредитів "5-7-9" у 2024 році

Фото: Unsplash

Вже наступного року запит малого та середнього бізнесу на кредити, які видаються в рамках пільгової програми "5–7-9", ймовірно, будуть більшими за цифру у 100-150 мільярдів гривень. Водночас потенційна кількість виданих фінансовими установами кредитів може зрости до 60 тисяч штук, однак усе залежатиме від рівня відсоткової ставки.

Про це розповіла директор департаменту малого та середнього бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Оксана Шульга.

Вона пояснила, що прогнози ще можуть змінюватися, залежно від подальшого розвитку економі в умовах війни, рівня облікової ставки та від того, чи підтримуватимуть партнери й надалі нашу країну макрофінансовою допомогою.

"Також не менш важливою буде ситуація на фронті та можливі руйнівні наслідки дій ворога", — зазначила вона.

За даними Шульги відтоді, як діє програма, підприємцям надали 74 тисячі кредитів, які оцінюються у суму 242 мільярди гривень. А від початку повномасштабного вторгнення за програмою "5-7-9" вже видано понад 39 тисяч кредитів, загальна сума яких перевищила 152 мільярди.

"За час повномасштабного вторгнення кількість пільгових кредитів за програмою зросла майже вдвічі. І динаміка видачі нових кредитів дає підстави прогнозувати, що у 2024 році популярність програми може зрости як мінімум на 40%", — сказала експертка.

Якщо говорити про структуру кредитів, то за словами Оксани Шульги, понад 40% від усього обсягу виданих кредитів від початку дії програми "5-7-9" припадає:

  • на сільське господарство — понад 29,7 тисячі кредитів;
  • позики у сфері торгівлі — понад 24 тисячі кредитів;
  • сферу послуг — майже 9,3 тисячі кредитів;
  • промисловість — 8,2 тисячі кредитів;
  • будівництво — 1,5 тисячі кредитів;
  • інші галузі — 2% – понад 1,4 тисячі кредитів.

При цьому учасники програми усе частіше цікавляться інвестиційним цільовим кредитуванням. Мова про кредити на придбання дорожньої та будівельної техніки, сільгосптехніки, комерційного транспорту, енергоефективне та енергоощадне виробниче обладнання і так далі.

На думку експертки, у 2024 році частка таких інвестиційних цільових кредитів, ймовірно, становитиме понад 70% від загального обсягу нових позик.

Що варто знати підприємцям перед тим, як долучитися до програми 5-7-9

Експертка, передусім, радить:

  • уважно вивчати банківські умови фінансування, за якими перший внесок за кредитом не повинен перевищувати від 10% до 20%;
  • дізнатися, чи не проти банк надати програму з розтермінування виплат за кредитом, якщо виникнуть труднощі з його погашенням;
  • чи потенційно готова фінансова установа надати кредит і на яких умовах, щоб "перекредитуватися" – погасити наявні борги.
  • дізнатися про досвід банка в інших пільгових державних програмах;
  • поцікавитися, чи бере банк участь у регіональних програмах з відшкодування відсотків за кредитами програми "5-7-9".

Що ще потрібно знати про програму пільгових кредитів "5-7-9"

В рамках програми бізнес-клієнти можуть розраховувати на позику, розмір якої становить від 100 тисяч грн до 4 мільйонів гривень для мікропідприємців, а малий бізнес до 5 мільйонів.

Раніше ми розповідали, що в Україні збираються обмежити ставки по "швидких кредитах". Також ми писали, які проблеми виникають в українців, які мають кредити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.