Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Документ, який впливає на життя кожного: як українцям його відновити під час війни

Пояснюємо, хто з українців може не виходячи з дому відновити вкрай важливий для усіх документ

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як відновити втрачену трудову книжку онлайн

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Трудова книжка – один із найважливіших документів українців для підтвердження трудової діяльності. Ставитися до трудової книжки потрібно дуже уважно, але якщо вже так сталося, що ви загубили документ – на щастя, його можна відновити онлайн.

Про це йдеться у Telegram-каналі "Ти ж юрист".

Зазначається, що усі дані про громадянина зберігає Пенсійний фонд, а на основі цих даних з 2000 року генерується електронна трудова книжка. Відновити втрачену інформацію можна через портал електронних послуг ПФУ або за допомогою мобільного застосунку.

Важливо, що скористатися цим способом зможуть лише ті громадяни, які у минулому подавав скан-копії всіх документів до електронного порталу.

Як відновити трудову книжку онлайн

Для цього потрібно виконати кілька простих дій:

  • Авторизуватися в обраному е-сервісі за допомогою електронного підпису або BankID.
  • Перейти до меню "Комунікації з ПФУ" та обрати "Запит на отримання електронних документів".
  • Клікнути на "Витяг з ТК", заповнити інші додаткові поля, підписати та відправити своє звернення.

Як українцям підтвердити робочий стаж без трудової книжки

Наприкінці 2022 року український уряд дозволив українцям, які втратили свої трудові книжки під час війни, підтверджувати свій робочий стаж за допомогою свідків.

Ця процедура може застосовуватися у двох випадках:у двох випадках:

1. Якщо підприємство, установа, організація або їх правонаступники розташовані на одній з цих територій:

  • на тимчасово окупованій Росією території України;
  • у районі проведення АТО або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії;
  • на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають/перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

2. Якщо майно чи документи людини на території України пошкоджені чи знищені внаслідок воєнних (бойових) дій, за умови документального підтвердження пошкодження чи знищення майна або документів.

Так, якщо свідок дасть показання і підтвердить, що людина має трудовий стаж, то такі дані внесуть до електронної облікової картки реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. І це стане підставою для зарахування пенсії.

Як виправити помилку у трудовій книжці

Ніхто не застрахований від того, аби зробити помилку під час заповнення важливих документів. Якщо є неточності у трудовій книжці, їх можна виправити, якщо звернутись до роботодавця за останнім місцем роботи. З собою потрібно узяти документ з правильними даними (паспортом або свідоцтвом про народження).

Законодавство дозволяє вносити зміни

  • відділу кадрів;
  • іншим підрозділа установи, які займаються оформленням працівників;
  • особа, яка відповідно до посадової інструкції відповідає за ведення трудових книжок працівників.

Уповноважений однією рискою закреслює дані, внесені з помилкою, і записує правильні. А потім, на внутрішньому боці обкладинки трудової книжки, з'являються відомості про документи, що є підставою для внесення зміни.

Раніше ми розповідали, чому українці можуть помилково втратити робочий стаж. Також ми писали, чи можна повернути товар без чека.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.