Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть помилково втратити робочий стаж – як себе перевірити

Є інструкція, де чітко прописаний порядок ведення трудових книжок в Україні, якого треба дотримуватися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть втратити трудовий стаж

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсійний фонд може відмовити вам у зарахуванні певного періоду робочого стажу. Це відбувається, якщо сторінки трудової книжки заповнені з порушенням вимог. У такому разі варто звернутися до суду.

Про це йдеться в Інструкції про порядок ведення трудових книжок.

Як не втратити трудовий стаж

  • Усі записи в трудовій книжці вносяться після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення – у день звільнення.
  • Записи виконуються арабськими цифрами (число і місяць двозначними). Наприклад, якщо робітник прийнятий на роботу 5 січня 1993 р., у трудовій книжці записується "05.01.1993".
  • Записи виконуються акуратно, ручкою кульковою або з пером, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і завіряються печаткою запис про звільнення, а також відомості про нагородження та заохочення.

Якщо Пенсійний фонд відмовив вам у зарахуванні певного періоду до страхового стажу через неправильно заповнену трудову книжку, то ви можете звернутися до суду та визнати його дії протиправними.

Які плюси у працевлаштуванні ВПО

Керівниця відділу по роботі з персоналом мережі магазинів компанії Varus Олена Семидоцька запевняє, що ВПО, які шукають роботу, багато.

Це означає, що наразі роботодавці матимуть, з кого вибирати. Якщо розглядати переселенців для найму, не буде дефіциту кадрів. На ринку є велика кількість людей з компетентностями, які потрібні саме вам.

Також не забувайте про приємний бонус для компанії. Це те, що держава компенсує частину витрат. Якщо ви правильно зареєструєте, то отримаєте покриття частини коштів.

"Найм персоналу — це дорога операція, яка містить оцінку персоналу, кадровий документообіг та витрати компанії на підготовку нового співробітника. Однак, зараз можна швидко знайти достатню кількість персоналу будь-якої категорії. Багато переселенців потребують заробітку, і ви можете знайти тих, хто потрібен вашій компанії, починаючи від вантажників і закінчуючи керівниками магазинів", – говорить експертка.

Однак є і головний мінус у таких співробітниках – вони швидко від’їжджають. Та іноді є люди, яким сподобалися компанія та місто, а отже вони точно залишаться з вами, однак будьте прискіпливими, оскільки не всі розділяють цінності та місії компанії.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації про найм переселенців ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які скіли треба "прокачати" у 2023 році, щоб за вами полювали роботодавці. Також ми повідомляли, як роботодавцям повернути спеціалістів з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.