Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жителі окупованих територій можуть підтвердити стаж без трудової книжки: куди звертатися

Необхідні документи ви можете подати онлайн, завдяки електронному цифровому підпису

Колаж: Pro Гроші

Стаж встановлюють на підставі показань свідків

Колаж: Pro Гроші

Жителі окупованих територій України, в тому числі Криму, можуть підтвердити стаж навіть за відсутності трудової книжки або записів у ній.

Про це повідомила юристка КримSOS Анастасія Калініна.

"До постанови Кабміну, яка регулює підтвердження наявного стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або записів у ній, були внесені зміни. Досить актуальним для жителів окупованих Криму та міста Севастополь є підтвердження страхового та трудового стажу", — сказала Калініна.

Якщо стаж роботи був отриманий до 2014 року, а трудова книжка втрачена або зіпсована печатками РФ, то для підтвердження стажу можна подавати документи в електронному вигляді в ПФУ за допомогою електронного цифрового підпису.

"Стаж роботи для ФОП зараховується за умови підтвердження сплати страхових внесків. Фактично, це норма для осіб, які останні роки проживали на території окупованого Криму та яким не вистачає стажу для нарахування пенсії. Тобто, можна заплатити єдиний соціальний внесок, якого не вистачає, та отримати необхідний стаж роботи для нарахування пенсії", — пояснила юристка.

Якщо у вас немає документа, що підтверджує стаж роботи, через те що ваша компанія була на тимчасово окупованій РФ території або пошкоджена чи знищена, то стаж встановлюють на підставі показань свідків.

Має бути не менш ніж двоє свідків, які б знали заявника за спільною з ним роботою на одному підприємстві і мали документи про свою роботу за цей час.

Як включити в стаж роки навчання після 2004 року

В Україні до 2004 року до трудового стажу зараховувалось і навчання у закладах вищої освіти, однак потім таку практику припинили.

Щоб роки навчання після 2004 року зарахувалися як страховий стаж, потрібно самостійно сплатити ЄСВ. Для цього спочатку треба звернутися до відділення податкової служби за місцем проживання, а потім туди написати заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Ми розповідали і про те, що в Україні розглядають декілька законопроєктів, згідно з якими люди зможуть добровільно робити внески, чим збільшувати собі пенсійне забезпечення на старість. Читайте також про те, хто може отримати авансом відразу 6 пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.