Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні нове правило щодо стажу і трудових книжок – кого стосуються зміни

Під час бойових дій багато документів втрачаються і підтвердити щось стає набагато складніше

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Підтвердити стаж можна новим способом

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Під час війни для людей проблемою може бути не тільки втрата і пошук роботи, але і підтвердження вже наявного трудового стажу. Зазвичай він фіксується трудовою книжкою та відповідними записами. Але під час бойових дій все це може бути знищеним.

Тому Кабмін вніс зміни до порядку підтвердження трудового стажу, про що повідомив представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Хто і як тепер може довести наявність стажу

Отже, "Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній" доповнили таким положенням: якщо трудової книжки немає, стаж можуть підтвердити свідки.

Така процедура можлива у двох випадках:

1. Якщо підприємство, установа, організація або їх правонаступники розташовані на одній з цих територій:

  • на тимчасово окупованій Росією території України;
  • у районі проведення АТО або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії;
  • на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають/перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

2. Якщо майно чи документи людини на території України пошкоджені чи знищені внаслідок воєнних (бойових) дій, за умови документального підтвердження пошкодження чи знищення майна чи документів.

Так, якщо свідок дасть показання і підтвердить, що людина має трудовий стаж, то такі дані внесуть до електронної облікової картки реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. І це стане підставою для зарахування пенсії.

Як включити в стаж роки навчання після 2004 року

Раніше ми пояснювали, що до 2004 року в Україні роки навчання в університеті зараховувалися як стаж, але згодом цю норму скасували. Хоча й роки навчання після цього періоду можна включити до стажу. Для цього потрібно сплатити Єдиний соціальний внесок.

Платити потрібно за ті місяці, які ви бажаєте включити в стаж і отримувати за це пенсію. Детально читайте в нашому поясненні про те, як це зробити і збільшити собі пенсію.

Ми розповідали і про те, що в Україні розглядають декілька законопроєктів, згідно з якими люди зможуть добровільно робити внески, чим збільшувати собі пенсійне забезпечення на старість. Читайте також про те, хто може отримати авансом відразу 6 пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.