Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як повернути товар без чека – повний гід для українців

Споживачі мають законне право повернути куплену річ, навіть якщо загубили чек або взагалі не брали його на касі

Фото: УНІАН, ДФС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть повернути товар у магазин без фіскального чеку

Фото: УНІАН, ДФС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці захищені законодавством, яке дозволяє повернути куплену річ в магазин і забрати гроші. Найлегше це зробити, якщо є фіскальний документ, який підтверджує факт покупки. Але бувають різні випадки, і може постати питання, як повернути товар без чека. Це можливо, хоч і супроводжується зайвими діями.

Сайт Pro Гроші розповідає, що робити споживачам, якщо вони загубили чи не брали чек, але хочуть повернути товар продавцеві.

Значення чека при поверненні товару – чому він важливий

Рекомендується завжди брати фіскальний чек під час покупки та зберігати його протягом 14 днів. Цей документ є безперечним підтвердженням того, що ви купили товар у конкретному магазині. Без його наявності продавець може відмовити у поверненні чи обміні, бо ускладниться доведення самого факту купівлі.

Не дивно, що більшість українців не знають, чи можна повернути товар без чека, адже в магазинах рідко коли відкрито кажуть про таке законне право споживачів. Тому наявність друкованого документа спростить процедуру та зекономить багато часу. Плюс чек зазвичай містить інформацію про умови повернення, що важливо знати, аби користуватися цим правом за потреби.

Чи можна повернути товар без чека

Не варто хвилюватися в разі втрати чека, бо процедура повернення можлива без нього. У статті 9 закону "Про захист прав споживачів" йдеться про те, що українці протягом 14 календарних днів після здійснення покупки можуть віддати річ назад у магазин, якщо вона не підійшла за "розміром, колірним оформленням, фасоном, формою, габаритами та іншими якостями".

Важлива умова – предмет не повинен бути пошкодженим чи мати видимі сліди користування. На касі вам можуть сказати, що повернути товар без чека неможливо, але це є прямим порушенням прав споживачів. Сама процедура відрізняється від стандартної тим, що доведеться доводити правдивість власних слів.

У цьому може допомогти не тільки чек, але й твердження свідків, відео з камер спостереження, звірка штрих-коду на пакуванні з базою продавця тощо.

Процес повернення товару

Прийшовши в магазин, зверніться до співробітника за касою та прямо запитайте: "Чи можу я повернути товар без чека". Проблем не виникне, якщо заклад має розроблений регламент для такої ситуації. Зазвичай від клієнта будуть вимагати написати заяву про отримання копії товарного чека на ім’я директора магазину.

Водночас це не завжди необхідно. Магазин може попросити скласти заяву на повернення із зазначенням таких відомостей:

  • назва торгової точки;
  • реквізити продавця;
  • особисті дані покупця;
  • опис товару, який підлягає поверненню;
  • дата покупки;
  • недоліки товару та час їхнього виявлення;
  • повна вартість;
  • відмітка про відсутність чи втрату чека;
  • дата складання звернення;
  • підпис з розшифруванням ПІБ.

Буває, що домовитися з адміністрацією неможливо. Тоді доведеться звертатися в суд і доводити право на повернення іншими способами.

Альтернативні докази покупки

Купуючи товар, споживач отримує інші документи, які можуть стати доказом у разі втрати фіскального чека. Вони також є підставою підтвердження покупки. Мова про:

  • гарантійний талон;
  • технічний паспорт;
  • штрих-код на пакуванні;
  • бонусну картку;
  • свідчення сторонніх осіб;
  • записи з камер відеоспостереження.

Маючи якісь зі вказаних документів, питання, як повернути товар до магазину без чека, не буде проблемним, оскільки адміністрація не матиме приводу для відмови.

Як підвищити свої шанси на повернення товару без чека

Варто пам’ятати, що повернути можна лише річ належної якості, тобто без видимих дефектів і пошкоджень. Якщо ви плануєте відмовитися від покупки, бажано якнайкраще берегти товар до моменту повернення, аби заклад не мав підстав для оскарження процедури.

Плюс не можна виходити за встановлений законодавством термін. Після 14 календарних днів продавець має право не прийняти річ назад, хіба що були об’єктивні причини для протермінування у клієнта (наприклад, хвороба). Звісно, закладам не забороняється самостійно розв'язувати це питання та йти назустріч споживачам, але для уникнення зайвих проблем варто слідкувати за часом.

Які проблеми можуть виникнути при поверненні

Продавець може скептично поставитися до повернення через низьку якість продукції. Тож вирішить направити річ на експертизу для виявлення дефектів. Якщо з’ясується, що пошкодження виникли через покупця та у період користування, йому доведеться оплатити процедуру. Тоді про запит, як повернути товар без чека, мова не йтиме.

В разі згоди магазину щодо поганої якості товару покупець має право:

  • обміняти його на аналогічний чи схожий за характеристиками з одночасним перерахуванням вартості;
  • повернути кошти у повному обсязі;
  • усунути недоліки коштом продавця чи зменшити кінцеву вартість товару.

Повернення товару без чека онлайн

При купівлі товару в інтернет-магазині діють такі ж правила повернення. Споживач може вимагати відшкодування витрат протягом 14 календарних днів, якщо продукція в належному стані. Але у випадку дистанційної процедури треба написати лист на ім’я продавця, аргументувавши свою претензію.

За відсутності чека як доказ купівлі підійде квитанція про проведення оплати, яку легко знайти в банківському додатку на мобільному телефоні. Магазин зобов’язаний дати відповідь впродовж 30 днів з моменту отримання листа. Якщо відмовляється переказати кошти на рахунок, буде зобов’язаний заплатити 1% вартості товару за кожен день затримки.

Тепер, знаючи, як повернути товар без чека до магазину, ви будете впевнені у власних правах споживача і зможете аргументувати закладу незадоволення наданою послугою.

Раніше сайт Pro Гроші писав про підступну кнопку замовлення та розповідав, чому краще не купувати товари в Інтернеті. Також ми повідомляли, як розпізнати товар із ворожої країни на полицях супермаркету.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.