Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помилки в трудових книжках: до кого звертатися, щоб їх виправити

Українцям пояснили, що робити, якщо виникла помилка в написанні особистих даних

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям можуть вносити виправлення в трудові книжки

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

У трудових книжках деяких українців можуть бути помилки, які потрібно виправляти, щоб надалі не виникло проблем. Для цього необхідно звернутися до роботодавця.

Про це нагадали в Пенсійному фонді України.

Помилки можуть виникати, наприклад, у написанні прізвища, ім'я чи по батькові людини. Зазначені в трудовій книжці ПІБ мають відповідати тим, які зазначені в паспорті. Але, наприклад, трапляються випадки, коли в паспорті написано "Наталія", а в трудовій – "Наталя".

Як виправити помилку

У разі наявності розбіжностей до трудової книжки потрібно внести зміни. Для цього потрібно звернутись до роботодавця за останнім місцем роботи з документом з правильними даними (паспортом або свідоцтвом про народження).

Відповідно до законодавства, вносити зміни мають право:

  • відділ кадрів;
  • інший підрозділ установи, який здійснює оформлення працівників;
  • особа, яка відповідно до посадової інструкції відповідає за ведення трудових книжок працівників.

Уповноважений однією рискою закреслює дані, внесені з помилкою, і записує правильні. Після цього на внутрішньому боці обкладинки трудової книжки зазначають документи, що є підставою для внесення зміни. Зміни завіряються підписом керівника підприємства або уповноваженого органу і печаткою підприємства або відділу кадрів.

Чи може податкова дізнатися про неофіційну зарплату

Хоча деякі роботодавці виплачують неофіційну заробітну плату на особисті рахунки українців, Податкова служба не може безпідставно перевіряти такі надходження. Також податківці не перевіряють сплату податків фізичними особами. Наразі повнота та своєчасність декларування доходів та податків покладена на сумління громадян. Водночас банки можуть зіставляти економічну активність українців із сумами доходів, які підтверджені документально.

При цьому, за сплату податків із зарплат співробітників відповідає роботодавець. Решта доходів українців, які вони отримують без урахування податків, підлягають декларуванню через річну декларацію про доходи.

Податківцям важко перевірити усіх українців, щоб виявити незадекларовані доходи. Тому експерти схиляються до думки, що дізнатися, чи отримує пересічний українець неофіційну зарплату на особисту картку, податківцям буде складно.

Раніше ми писали, що зарплати українців можуть зрости у 2023 році. Також ми розповідали, як змінився ринок праці з початку року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.