Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна газу в Україні різко змінилася: у Мінекономіки назвали нову вартість

Фактична ціна реалізації природного газу помітно відрізняється від показників попереднього місяця

Колаж: Pro Гроші

В Україні подешевшав газ

Колаж: Pro Гроші

У листопаді в Україні подешевшав природний газ. Фактична ціна його реалізації знизилася майже на чверть, порівняно з місяцем раніше.

Про це повідомили у Міністерстві економіки.

Так, у листопаді ціна газу становила 28 855,75 грн за 1 000 кубометрів без ПДВ. Це на 24,6% менше, ніж було в жовтні.

У міністерстві уточнили, що середню ціну на газ розраховують за формулою для цілей Податкового кодексу зі стягнення рентної плати за використання надр.

Середня вартість газу за тисячу кубометрів у березні становила 29 391 грн, у квітні – 35 933 грн, у травні – 31 175 грн, у червні – 32 194 грн, у липні – 31 992 грн, у серпні – 24 045 грн, у вересні 39 952 грн, у жовтні – 38 295 грн, а у листопаді – 28 856 грн.

Як відомо, в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги, тому в грудні ціни на газ залишаться без змін. Більшість споживачів одержують газ від Нафтогазу по 7,96 грн за кубометр. Тарифи в решти постачальників коливаються від 7,70 до 9,99 грн за кубометр.

Загалом змін у платіжках за комуналку для українців не повинно бути до кінця опалювального сезону.

Які тарифи на газ у грудні

В Україні 98% споживачів отримують газ від НАК "Нафтогаз України" за тарифом 7,96 грн за кубометр. У інших постачальників тарифи на газ коливаються від 7,70 грн до 9,99 грн. Найнижчу ціну на газ встановила компанія "Еру Людям" – 7,70 грн за кубометр.

Такі річні тарифи вказані для діючих споживачів, але для нових клієнтів діє ціна в рамках місячного тарифу, яка може виявитися суттєво вищою за річний. Тому перед підключенням до нового постачальника рекомендується ретельно вивчати тарифні плани.

До кінця війни тарифи на комунальні послуги для громадян не повинні підвищуватися. При цьому тарифи на електроенергію продовжено до 31 березня 2023 року, після чого їх переглянуть.

Раніше ми писали про те, що Нафтогаз розігрує зимовий запас газу. Також ми повідомляли, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, скільки в українських сховищах газу та вугілля та чи вистачить його до весни..

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.