Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підготовка ЄС до опалювального сезону — скільки газу вдалось накопичити в сховищах

Розбиралися, які країни ЄС виявилися рекордсменами по "блакитному паливу", котре було закачано до сховищ

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сховища ЄС заповнені блакитним паливом на 89,75%

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На поточному тижні Європа перевищить цільовий показник накопичення запасів газу на новий опалювальний сезон. Станом на понеділок, 14 серпня, сховища ЄС були заповнені "блакитним паливом" вже на 89,75% (з трендом +0,3% за добу).

Про це розповів голова Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За словами українського чиновника, вже в середині серпня країнам ЄС вдалось накопичити у сховищах стільки газу, скільки торік планували забезпечити до 1 листопада.

Які країни – рекордсмени по газу

Серед країн Євросоюзу є рекордсмени, які вже перевищили у власних сховищах цільовий показник:

  • Іспанія – 99,62%;
  • Хорватія – 96,72%;
  • Швеція – 95,29%;
  • Словаччина – 93,44
  • Чехія – 92,89%;
  • Нідерланди – 92,57%
  • Польща – 92,50%;
  • Німеччина – 91,92% (найбільший за фізичними обсягами зберігач газу на континенті).

Запаси газу у Великобританії – 94,75% від обсягу доступних сховищ.

"Головна відмінність від попереднього сезону – весь цей процес відбувався у спокійних умовах, за планом і за значно менших цін, які на початок червня взагалі опускались до майже 250 доларів за 1000 тисячу кубометрів з майже 500 доларів на виході з минулого опалювального сезону, а також без огляду на Росію з її минулорічними шантажами та провокаціями",- наголосив Данило Гетманцев.

Як ЄС використовує українські сховища

Крім того, парламентарій зазначив, що наближаючись "до межі" в своїх сховищах, європейські трейдери починають використовувати українські – до них вже закачано 0,6 млрд. кубометрів належного їм газу.

"Ми ж у свою чергу можемо запропонувати нашим європейським друзям і партнерам для зберігання підземні сховища загальним доступним обсягом до 15 млрд. кубометрів", - підсумував Гетманцев.

Чому змінилася вартість газу

Як ми розповідали раніше, 9 серпня в Європі ціни на природний газ стрибнули на 28%.Основною причиною цього зростання є ситуація на трьох великих підприємствах у виробництві зрідженого газу в Австралії.

Ринкові ф'ючерси на хабі TTF в Нідерландах підскочили до 39,8 євро за мегават-годину (приблизно 460 доларів за тисячу кубометрів) у червні 2023 року. Навіть на наступний день, 10 серпня, спостерігалася продовжена тенденція росту, на 3%, до 41 євро.

Важливо відзначити, що це перше підвищення цін на газ з вересня 2022 року. За останній рік ціни впали майже втричі, проте порівняно з червнем минулого року, вони залишаються нижчими на 80%.

Ріст цін став можливим через рішення робітників підприємств Chevron та Woodside Energy Group в Австралії проголосувати за страйк на Північно-Західному шельфі, де діють Wheatstone та Gorgon. Це може викликати серйозні перебої у постачанні газу в Європу, що, згідно з аналітиками, може призвести до різкого зростання цін.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з цінами на нафту на світовому ринку. Також ми писали, що в Україні різко знизилося споживання електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.