Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зимою буде складно. У ДТЕК пояснили, до чого готуватися українцям

З кожним новим обстрілом відновлювати об'єкти енергетичної інфраструктури все важче

Колаж: Pro Гроші

У ДТЕК спрогнозували, що буде зі світлом

Колаж: Pro Гроші

Взимку українці повинні бути готові до збільшення тривалості відключень світла, оскільки в енергетиків вичерпуються резерви, які потрібні для швидких відновлювальних робіт.

Про це повідомив гендиректор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв в інтерв'ю Forbes.

За його словами, єдине, що може врятувати енергетику – покращення української ППО.

"Якщо ракети будуть потрапляти в ціль, енергетики з цим вже нічого зробити не зможуть. Зрозуміло, що захистити всі обʼєкти силами ППО, мабуть, неможливо. Україна має величезну енергосистему з великим енергооб’єктами. Підстанція – це десятки гектарів, електростанція – під 100 гектарів. Тобто, навіть для однієї станції треба декілька засобів ППО", – пояснив Салєєв.

За його словами, якнайшвидше відновлення зруйнованого з часом ставатиме все складніше.

"Тут ми впираємось у наявність запасних запчастин та обладнання. Наші резерви практично вичерпані. Намагаємось придбати й залучити нове обладнання якомога скоріше. Але постає питання грошей і часу. Вартість автотрансформатора може сягати $5 млн. Строк виготовлення – від 6 місяців. Україні зараз потрібні десятки трансформаторів. Грошей немає", – зазначив Салєєв.

Відключень світла може побільшати

У ДТЕК пояснили, що відновлювати об'єкти енергетичної інфраструктури після кожного нового обстрілу буде все важче.

"Все те, що ми не можемо якось приварити та зліпити, буде простоювати. Дефіцит потужності в енергосистемі буде збільшуватись. Якщо попит на електроенергію не зменшиться, єдиний шлях збалансування енергосистеми – збільшення періодів відключень", – переконаний Салєєв.

Він нагадав, що станом на 4 грудня, дефіцит електроенергії в енергосистемі України був близько 25%. Причина дефіциту – пошкодження генерації та мереж.

Коли Україна зможе отримати перші трансформатори

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко пояснив, що труднощі є не лише у пошуку трансформаторів, але і в тому, як їх доставити в Україну. Вага цих агрегатів сягає 250 тонн, а у світі більше не існує літака, який міг би доставити такий величезний вантаж. Адже "Мрія" була знищена в Київській області під час вторгнення військ РФ.

"Тому доведеться везти кораблями. А це ще 5-6 тижнів на дорогу", – пояснив експерт.

За його словами, перші трансформатори доїдуть до України у березні-квітні.

Раніше ми пояснювали, де найбільш критична ситуація з електроенергією. Також ми розповідали, як працюватиме Укрзалізниця у разі блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.