Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жахливий тиждень для Газпрому. Як обвалились акції компанії на біржі

Розбираємо, що спіткало акції російського монополіста "Газпром" на цьому тижні

Фото: ZN.UA. Колаж: Pro Гроші

Акції Газпрому рекордно впали всього за тиждень

Фото: ZN.UA. Колаж: Pro Гроші

Найбільша російська газовидобувна компанія "Газпром" не може стабілізувати коливання вартості своїх акцій. Лише за останній тиждень відбулося значне просідання та майже досягло рекордного показника.

Розглянемо, що відбулося з цінними паперами, у матеріалі Pro Гроші.

Згідно даних спеціалізованого фінансового майданчика Investing.com, обвал почався ще у вівторок, 4 жовтня. Протягом кількох днів показник намагався утриматися, але вже у п’ятницю різко упав. Станом на суботу, 8 жовтня, акції Газпрому під час торгів Московської біржі знизилися на 8,32%, і тепер одну одиницю паперу можна придбати менш ніж на 200 рублів.

Скріншот: динаміка акцій Газпрому за тиждень
Динаміка акцій Газпрому за тиждень

Варто зауважити, що це дуже різкий та сильний обвал, оскільки ще на початку лютого, до повномасштабного вторгнення в Україну, компанія продавала акції більш ніж за 300 рублів. Звісно, після початку війни відбулося серйозне падіння до 230 рублів за папір. Вже влітку одна акція коштувала нижче 180 рублів. Далі показники стабілізувалися і довго трималися на рівні 210-230 рублів.

Офіційно у різкому падінні вартості звинувачують Міністерство фінансів. Відомо, що уряд запропонував додатково вилучати у монополіста кошти через ПДВ у розмірі 50 млрд рублів щомісяця з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2025 року включно. Власне, зниження цінності паперів співпало з інформацією, що відбулося внесення до Держдуми проєкту поправок до Податкового кодексу.

Доходи Росії від нафти скоротилися

Міністерство фінансів РФ подало звіт стосовно динаміки надходжень від видобутку нафти і газу до бюджету. Як виявилося, за результатами третього кварталу поточного року відбулося скорочення отриманих коштів на 11,5%. І це втрати лише з нафтовидобувної сфери. Газові надходження впали ще більше – на 18,3%.

Невтішні прогнози не дають росіянам сумувати, вони впевнені, що з часом ситуація нормалізується, оскільки винуватять в останній невдачі податки на видобуток корисних копалин, які має сплачувати компанія. Саме нафтові доходи становлять левову частину всіх бюджетних надходжень Росії, і мають виконувати базовий план у випадку сталого продажу за кордон і вартості ресурсу в 65-70 дол. за барель.

Нагадаємо, наразі на світовому ринку встановилася ціна у 95 доларів, а експорт Росія майже припинила. Більше того, очікується нафтове ембарго уже у грудні. Тож прогнози про нормалізацію надходжень не мають логічного підтвердження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром винен гроші Нафтогазу. Також ми повідомляли, що Нафтогаз має попередні домовленості щодо постачання газу через Baltic Pipe.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.