Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський назвав винних у затримці експорту зерна – через кого посилюється голод

Українські порти наразі працюють лише наполовину своєї ефективності через російську агресію

Фото: Getty Images, YouTube. Колаж: Pro Гроші

Зеленський звинуватив РФ у блокуванні суден із зерном

Фото: Getty Images, YouTube. Колаж: Pro Гроші

Росія цілеспрямовано блокує можливість врятувати від голоду сотні тисяч людей у всьому світі. Через затримки в рамках "зернового коридору" щомісяця не вдається експортувати кілька мільйонів тонн агроресурсу. Затяжні інспекції збільшують час очікування до 3-5 тижнів.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на міжнародному форумі TRT World Forum у Стамбулі.

Конференція має назву "Обриси майбутнього: невизначеність, реалії та можливості". У п'ятницю, 9 грудня, по відеозв'язку очільник держави повідомив, що станом на цей день загальний тоннаж зерна й іншої агропродукції, експортованої з трьох українських портів, становить більш як 13 мільйонів тонн.

Проте цей обсяг може збільшитися у кілька разів, якщо вдасться зменшити час очікування інспекції суден. Затримки ініціює Росія, яка гальмує реалізацію "зернового коридору" щонайменше на 3-5 тижнів. Це заважає щомісяця експортувати кілька мільйонів тонн пшениці, яка може допомогти врятувати від голоду сотні тисяч людей. Так Російська Федерація вкотре використала глобальний шантаж.

"Наші порти, залучені в експортній зерновій ініціативі, працюють лише на половину потужності. І лише тому, що Росія гальмує реалізацію експорту, тримає судна в очікуванні інспекцій. Станом на сьогодні більш як 80 суден очікують", – уточнив Зеленський.

Проблему можна вирішити ліквідуванням кількох напрямків агресії Росії проти України, зокрема якщо деокупувати Миколаївську область та її порти. Звідти є змога організувати додаткові шляхи морського експорту, але наразі російський флот заблокував більшість портів у Чорному морі. Тому з'явилася проблема з постачання продовольства.

Як заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, 11 грудня, у неділю, він планує зв'язатися з Володимиром Путіним та Володимиром Зеленським, щоб обговорити питання зміцнення чорноморської зернової угоди.

Реалізація ініціативи Grain From Ukraine

Нагадаємо, що Україна започаткувала нову міжнародну ініціативу, спрямовану на подолання продовольчої кризи в африканських країнах. У межах Grain From Ukraine агропродукцію відправлятимуть до африканського континенту та в країни Азії. Амбітна мета Володимира Зеленського – врятувати від голоду як мінімум п'ять мільйонів людей, що вдасться досягти шляхом ліквідації російської агресії.

До кінця весни 2023 року існує намір відправити з України 60 суден до держав, які потребують продовольства найбільше. Йдеться про Нігерію, Сомалі, Ефіопію, Кенію, Ємен тощо. На першому саміті Grain From Ukraine вдалося зібрати 150 мільйонів доларів на реалізацію ініціативи. Фінансову участь беруть понад 20 держав та окремо Європейський Союз. Деякі країни планують приєднатися до проєкту згодом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чого злякався Путін і що буде з цінами на зерно найближчим часом. Також ми повідомляли, що Україна безплатно відправить зерно країнам, що голодують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.