Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кремль боїться ганьби: чого злякався Путін і що буде з цінами на зерно найближчим часом

Розбираємось, чому Росія "дала задню" і погодилась на зернову угоду і наскільки це вигідно для України

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Зернова угода вигідна Україні попри все

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Зернову угоду, термін дії якої спливав 19 листопада, вдалося продовжити ще на 120 днів, тобто на чотири місяці. Гарантами безпеки кораблів із продовольством, як і раніше, виступають Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина.

Росія також підписала угоду, хоча раніше повідомляла то про свій вихід з неї, то про ніби-то недотримання іншими сторонами умов документа та інше. Про те, чому ворог так швидко передумав, що принесе Україні продовження ініціативи та що буде з цінами на зерно найближчим часом, сайт Pro Гроші поспілкувався з головним консультантом із зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Іваном Усом.

З РФ знову все не просто

Експерт пропонує згадати ті декілька днів, на які Росія виходила з угоди. Тоді Туреччина та ООН заявили про продовження угоди у звичному форматі, але вже без участи Російської Федерації.

Однак дещо все-таки змінилося — якщо раніше перевірку суден проводили росіяни, то на той період, коли агресор не брав участи у процесі, це робили представники Туреччини.

І тоді стався доволі цікавий момент. Коли росіяни перевіряли, виходило плюс-мінус десять човнів на день, а коли Туреччина – вийшло одразу 44 за день. Тим самим Туреччина показала, що без Росії можна обійтись і тому їй краще повернутись.
Іван Ус

Іван Ус

головний консультант з зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Ще одна причина повернення агресора до угоди — це неможливість Росії виконати свої погрози в реальності, а саме — заважати роботі зернового коридору. Це б сильно вдарило по іміджу РФ, тому повернулися росіяни, щоб не ганьбитися, а також, щоб не передати у руки Туреччини можливість оглядати човни.

Вони не можуть завадити цьому зерновому шляху, точніше можуть, але це обернеться для них потужними наслідками. Угода здійснюється за посередництва ООН та Туреччини, будь-який напад на ці човни може розцінюватися як напад на НАТО, і ворог цього боїться. Щоб не ганьбитись, Росія пішла на цей крок і зробила вигляд, ніби нічого і не було, — каже Ус.

Що принесе угода Україні?

З одного боку, нам, як експортерам, а не покупцям, вигідні більш високі ціни на зернові, оскільки від цього залежать надходження у бюджет та приток валюти в країну.

Експерт розповідає, що на Чиказькій біржі ціна за бушель пшениці за кілька днів до повномасштабної війни становила трохи більше ніж 800 доларів, а коли почалися активні бойові дії, ціна одразу стрибнула до 925 доларів за бушель.

На початку березня показник сягнув вже 1 250 доларів, а пік був у травні — 1 279 доларів. Після цього попит почав знижуватись, оскільки почалися перші розмови про можливість укладення зернової угоди.

Найнижча ціна після цього була зафіксована у серпні й вона становила нижче 800 доларів, потім ціна трохи зросла, але стабілізувалась. Наступний стрибок був тоді, коли Росія заявила про вихід із зернової угоди. Зараз, через розуміння того, що все буде продовжено, цих піків вдається уникати.

Низькі ціни вигідні для світу, але не дуже добрі для України, з одного боку, тому що ми менше заробляємо. Навіщо нам тоді ця угода і що вона нам дала? Якщо ми беремо експорт зернових з України, у липні він склав 410 млн тонн, то коли розпочалася реалізація Чорноморської зернової ініціативи, вже у серпні він зріс до 590 млн тонн, а у вересні до 950 млн тонн, — пояснює експерт.

Іван Ус розповідає, що у період роботи зернової ініціативи до України реально приходила іноземна валюта. До початку укладання угоди негативне сальдо зовнішньої торгівлі постійно зростало, після підписання картина почала змінюватись на краще і тиск на курс гривні зменшився.

Тому, попри зниження цін на зернові, нам краще продавати їх дешевше без логістичних перешкод, ніж вивозити потроху за захмарними цінами.

Що ж буде з цінами?

На думку аналітика, зараз ціни на зерно сильно змінюватись не будуть і залишаться приблизно на одному рівні.

Після підписання угоди, їх визначатиме не спекулятивний фактор, а коливання попиту і пропозиції. У зимовий час попит зазвичай трохи вищий, тож і ціни можуть рухатись у той бік, але не сильно і плавно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з цінами на зерно до кінця року і розповідав про особливості продовження зернової угоди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.