Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Зернову угоду" продовжили — скільки ще діятиме ініціатива

Безпечне транспортування зерна через Чорне море продовжили, розповідаємо подробиці

Колаж: Pro Гроші

Ініціативу продовжили ще на 4 місяці

Колаж: Pro Гроші

"Зернову угоду", дія якої спливала 19 листопада, продовжили ще на 120 днів.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Це також офіційно підтвердила Туреччина.

"Ініціатива з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море продовжена ще на 120 днів. Це рішення було ухвалено щойно у Стамбулі. Гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина", – повідомив Кубраков.

Міністр зазначив, що з 1 серпня, початку роботи зернової ініціативи й до сьогодні Україна експортувала понад 11 млн тонн агропродукції до 38 країн світу.

За його словами, світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію в найближчий перспективі.

"Ми офіційно звернулися до партнерів по Ініціативи з пропозицією продовжити ініціативу мінімум на 1 рік та долучити до неї порт "Миколаїв". Очікуємо на їхню відповідь", – написав Кубраков.

Як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України

Бізнес і населення дедалі більше пристосовуються до життя в умовах війни. Українці повертаються в рідні міста після їхнього звільнення, а підприємства налагоджують виробництво і шляхи постачання товарів. Завдяки цьому економіка України оговтується від шоку.

Хоча обсяги виробництва зараз помітно нижчі, ніж були до війни, проте ситуація є значно кращою порівняно з тою, що була навесні. Важливою подією для української економіки стало відкриття у серпні "зернового коридору" в Чорному морі.

Завдяки цьому аграрії збільшили обсяги продажів продукції в інші країни. Зокрема, восени експорт продовольства сягнув максимальних значень від початку вторгнення Росії. Це – важливе джерело валютних надходжень у країну разом зі стійкими доходами ІТ-сектору та переказами трудових мігрантів.

У Національному банку Україні розповіли детальніше, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.