Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запаси нафти закінчуються? Скільки "чорного золота" залишилось на планеті

Проаналізували різні джерела і розповідаємо, скільки нафти залишилось у світі за різними оцінками

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Запаси нафти не нескінченні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Нафта є досить важливим, але цілком вичерпним ресурсом кількість якого не так просто встановити. Кожного року відкриваються нові родовища, падає або росте видобуток, тож оцінки різних аналітиків відрізняються із року в рік.

Сайт Pro Гроші зібрав усі відомості про те, коли людству варто готуватися до закінчення "чорного золота".

Часто про запаси нафти у своїх звітах пише British Petroleum, кожного року цифри, звісно, змінюються.

У звіті British Petroleum за 2021 рік зазначається, що підтверджені запаси нафти станом на 2020 рік становили 1732 мільярди барелів, що на 2 мільярди барелів менше, ніж у 2019 році.

Цього, за розрахунками корпорації, має вистачити на близько 50 років за умови нинішніх темпів виробництва. ОПЕК володіє 70,2% світових запасів, а серед окремих країн за запасами лідирує Венесуела (17,5% світових запасів), далі йдуть Саудівська Аравія (17,2%) і Канада (9,7%).

У 2021 році науковий журнал Interesting engineering порахував, що нафти залишилось на 47 років. Загалом оцінки коливаються від 47 до 52 років.

У Росії зупинився "Сахалін-1"

Видобуток нафти на цьому енергетичному проекті впав у понад два рази за останні півроку, а 28 вересня повністю зупинився.

За словами губернатора області Валерія Лімаренко, річний видобуток "чорного золота" за підсумком року складе 4,2 млн тонн замість запланованих 8,9 млн тон.

Чому так вийшло із "Сахалін-1", читайте детально у нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається з цінами на нафту і розповідав, які країни найбільше заробляють на продажі "чорного золота".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.