Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтові гіганти: хто заробляє на продажі чорного золота найбільше

Скільки заробляє велика п'ятірка і яке місце за видобутком нафти посідає Росія

Фото: Нафтогаз, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Які країни заробляють на нафті більше за річний ВВП України

Фото: Нафтогаз, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Нафту недарма називають "чорним золотом", адже на її продажі можна заробити мільярди доларів і навіть збудувати економіку цілої країни. На жаль, величезні природні запаси цього ресурсу дозволяють Росії шантажувати світову спільноту і спонсорувати війну в Україні, але, на щастя, нафту має не лише РФ.

Сайт Pro Гроші розповідає, які країни видобувають найбільше чорного золота і скільки на цьому заробляють.

Отже, за останнім звітом British Petroleum, за результатами 2021 року найбільшими видобувачами нафти стали:

  • США;
  • Росія;
  • Саудівська Аравія;
  • Канада;
  • Ірак;
  • Китай;
  • Об’єднані Арабські Емірати;
  • Бразилія;
  • Кувейт;
  • Іран.

Скільки заробляє велика п’ятірка?

У США нафтовидобувна промисловість належить різноманітним компаніям, найбільша з яких – ExxonMobil. Прибуток за 2021 рік склав майже 279 мільярдів доларів, однак це не рекорд. Найбільших значень за останнє десятиріччя було досягнуто у 2014 році, коли ExxonMobil продала нафти майже на 400 мільярдів доларів.

У Росії, незважаючи на більші запаси, ніж у Сполучених Штатів, видобуток нафти менший, через технічну відсталість. За даними Міжнародного енергетичного агентства, у 2021 агресор заробив 180 мільярдів доларів на продажі нафти, а пік був у 2013, тоді вдалося продати нафти на 283 мільярди доларів.

Для Саудівської Аравії настала справжня золота доба, оскільки через спроби відмовитися від російської нафти, світові лідери звернулись саме до цієї країни із проханням збільшити видобуток.

Зі збільшенням видобутку зросте і прибуток, за попередніми підрахунками Bloomberg, у 2022 році заробіток країни складе 375 млрд доларів, тоді як у 2020 році показник становив лише 145 млрд.

Вже через місяць після збільшення видобутку, найбільша нафтовидобувна компанія Aramco заявила про приголомшливе зростання прибутків – на 90%.

Заміна російської нафти це хороший тренд і для канадської промисловості, цьогоріч країна може вийти на прибуток понад 172 млрд доларів, тоді як у 2021 цей показник був на 46% менше.

Із Іраком все складніше, хоча країна посідає друге місце в світі за обсягом розвіданих покладів нафти, її економіка тільки починає відновлюватись після руйнівних санкцій проти Саддама Гуссейна та його уряду.

В країні працює багато іноземних компаній, які викачують досить великі обсяги нафти, однак не поспішають інвестувати у нафтовидобувну галузь Іраку, тож технологічність також знаходиться на досить низькому рівні. Знайти дані щодо річного прибутку державної компанії SOMO нам не вдалося, оскільки сторінка компанії не працює, а на сайті відповідного міністерстві інформація закрита.

Однак іракські медіа поділилися хорошою новиною, через зростання видобутку, який збільшили через агресію РФ, у липні країна видобула 102,38 млн. барелів нафти і отримала дохід у розмірі 10,6 млрд. доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на скільки Росії ще вистачить запасів нафти і газу і розповідали, яка країна має шанс заробити на продажі енергоресурсів цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.